NPO Radio 5

Het verhaal achter 'For Your Love'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'For Your Love'

The Yardbirds brachten op 5 maart 1965 het nummer 'For Your Love' uit. Het nummer was het eerste grote succes van de band en werd nog vaak gecoverd door andere artiesten.

Bijna een Beatlesong

Het nummer 'For Your Love' heeft een bijzondere geschiedenis. Het is namelijk in verschillende handen geweest. Graham Gouldman, bassist van 10cc, schrijft het nummer voor zijn band The Mockingbirds, maar de platenmaatschappij waar de band onder contract voor staat ziet er geen heil in. De demo van het liedje komt via de manager bijna in de handen van de Beatles, maar komt daarentegen bij The Yardbirds terecht. The Yardbirds traden die bewuste avond in dezelfde show als The Beatles op en zij gingen er mee vandoor in plaats van The Beatles.

IFrame

Eric Clapton vond het niks

Een bandlid van The Yardbirds vond het nummer echter niet zo leuk en dat was gitarist Eric Clapton. Hij vond de overstap van Rythm & Blues naar commerciële popmuziek maar niks en besloot kort na het uitbrengen van 'For Your Love' de band te verlaten.

Vele covers

Het nummer leverde voor The Yardbirds veel succes op en inspireerde andere bands om het nummer ook te gaan spelen. Gary Lewis & The Playboys hebben het nummer op het album A Session With Gary Lewis & The Playboys in 1965 uitgebracht. Led Zeppelin speelt het nummer in 1968 en 1969 regelmatig tijdens live-optredens, maar is nooit officieel uitgebracht. Ook Humble Pie speelt het nummer in 1969 regelmatig live en brengt het uit op het album Live At The Whiskey A-Go-Go '69.

IFrame

Fleetwood Mac

De bekendste cover is echter die van Fleetwood Mac uit 1973 van het album Mystery To Me. De band brengt het nummer ook als single uit, maar deze haalt de hitlijsten tevergeefs niet.

IFrame

Welke versie vindt u het beste? Laat het ons weten in een reactie.