NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Respect'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Respect'

Op 7 juli 1965 neemt Otis Redding het nummer ‘Respect’ op in de Stax-studio in Memphis. Het nummer werd pas echt een wereldhit dankzij de versie van Aretha Franklin uit 1967:

Geschreven in één dag

Vandaag in 1965 stond Otis Redding op een zomerse dag in de Stax-studio in Memphis om het nummer 'Respect' op te nemen. Een nummer die Redding schreef in slechts een dag! 'Respect' is te vinden op zijn derde solo-album Otis Blue: Otis Redding Sings Soul uit 1965 en was na 'I've Been Loving You Too Long' de tweede hit van Redding. Twee maanden voor zijn overlijden gaf de soulzanger aan dat 'Respect' een van zijn favoriete liedjes was. Bekijk hier zijn prachtige optreden:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aretha's eerste hit

Aretha Franklin staat op 14 februari 1967 in de Atlantic Studios in New York om haar versie van 'Respect' op te nemen. Zusjes Carolyn en Erma zingen de aanstekelijke regel "sock it to me" op de achtergrond. Het nummer levert haar een Amerikaanse nummer 1-hit op en staat in Nederland twaalf weken in de Top 40. Otis Redding zou voor zijn dood nog net de cover van Aretha Franklin meemaken. Beluister hier haar wereldberoemde versie:


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Welke versie van 'Respect' is jouw favoriet?