NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Sailing'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Sailing'

Weet je 't nog? Het weemoedige 'Sailing' van Rod Stewart was aan het einde van de zomer in 1975 een hit!

Opstapje voor een ander

Het lied is niet eens oorspronkelijk voor Rod Stewart geschreven, maar een cover. De band Sutherland Brothers & Quiver krijgt hiervoor de eer. Het lied doet echter niet veel voor de -dan nog onbekende- heren totdat Rod Stewart 3 jaar later, in 1975, scoort met 'Sailing'. Vervolgens komen de Brothers in het vizier. Deze band scoort in zijn bestaan hits met als grootste 'Arms Of Mary'.

Zo klinkt 'Sailing' van Sutherland Brothers & Quiver:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Heimwee

Voor Rod Stewart heeft het lied een speciale betekenis: Hoge belastingen hebben de Britse zanger inmiddels naar de Verenigde Staten doen verhuizen, maar dat maakt het gemis naar zijn thuisland alleen maar groter.

Geen druppel

Het lied is opgenomen in de beroemde Muscle Shoals Sound Studios, waar ook de Rollling Stones, Bob Seger en Paul Simon graag werkten. Volgens Stewart zelf is dit waarschijnlijk het enige lied dat hij compleet nuchter heeft ingezongen! Dit vanwege de drooglegging in de regio...

4 weken

'Sailing' is te vinden op het album Atlantic Crossing (een albumtitel die eveneens refereert naar Stewarts 'vlucht' naar de Verenigde Staten). In Nederland is de single uiteindelijk vanaf 6 september 4 weken goed voor de top van de Top 40.

De videoclip, hieronder te bekijken, is in de wateren nabij New York opgenomen, met de 'Twin Towers' van het World Trade Center in de achtergrond:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.