NPO Radio 5

Elvis Presley in het leger

  1. Nieuwschevron right
  2. Elvis Presley in het leger

Op 5 maart 1960 verlaat Elvis Presley? het Amerikaanse leger, drie dagen nadat hij uit Duitsland is teruggekeerd.

Tussen 1958 en 1960 is Elvis Presley in dienst. Ondanks dat hij op dat moment al een superster is, kreeg ook hij te maken met de militaire dienstplicht. Hij neemt zijn dienst serieus en wijst de optie om als "entertainer in dienst" te opereren af: hij is liever een 'gewone' soldaat, voor zover dat mogelijk is natuurlijk.

Dienstplicht

Op 20 maart 1958 moest Elvis zich ’s morgens om half zeven melden op het kantoor van de U.S. Army Draft Board in Memphis. Soldaat Elvis werd vaak gefotografeerd; bij de kapper, voor het afscheren van zijn bakkebaarden en bij het ophalen van zijn standaard uitrusting. Veel critici waren van mening dat de militaire dienst een einde aan de carrière van Elvis zou maken. Gelukkig had zijn platenfirma daar een perfect plan voor bedacht!

Bekijk hieronder zijn bezoekje aan de kapper:

Eerder opgenomen

Om zijn carrière gaande te houden bracht zijn platenfirma (RCA) op gezette tijden platen uit die Elvis al had opgenomen voordat hij in dienst ging, waaronder enkele niet eerder uitgebrachte Sun-sessies. Tijdens zijn dienstplicht werden o.a. 'Wear My Ring Around Your Neck', 'Hard Headed Woman', 'One Night', 'I Need Your Love Tonight' en 'A Big Hunk O’ Love' uitgebracht.

Gouden plaat

De single 'I Need Your Love Tonight' komt op 30 maart 1959 de Billboard Hot 100 binnen. De single bereikt de vierde plaats. Als er één miljoen exemplaren van het nummer in Amerika zijn verkocht, stuurt RCA een gouden plaat naar Elvis Presley in West-Duitsland. Na een militaire diensttijd van bijna twee jaar keert Elvis Presley op 5 maart 1960 terug op Graceland in Memphis.

Beluister hieronder 'I Need Your Love Tonight':