NPO Radio 5

Rob de Nijs: In De Uren Van De Middag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rob de Nijs: In De Uren Van De Middag

Misschien heeft u hem nog wel in de kast staan. In 1973 brengt Rob de Nijs het album In De Uren Van De Middag uit. Op dit album staan een aantal van zijn grootste hits, zoals 'Malle Babbe' en 'Dag Zuster Ursula'.

Boudewijn de Groot

Het derde album dat Rob de Nijs uitbrengt is In De Uren Van De Middag in 1973. Het album is geproduceerd door Boudewijn de Groot die zelf ook veel van de nummers samen met Lennaert Nigh heeft geschreven voor De Nijs. Op het album zijn een aantal Top 40 hits te vinden, maar ook een aantal albumpareltjes. We lichten vijf nummers voor u uit.

1. 'Jan Klaassen De Trompetter'

Het eerste nummer van het album is 'Jan Klaassen De Trompetter' en is uitgebracht als single. Het nummer zou in eerste instantie niet meer als single worden uitgebracht, omdat het ook al was verschenen op het compilatiealbum Alle 13 Goed! Deel 5. Het nummer over de poppenkastheld behaalde slechts vier weken de Top 40 en wist niet verder te pieken dan plek 50.

2. 'Tegen Beter Weten In'
3. 'Als Je Niet Verder Kunt'

4. 'De Avond'

Achter het nummer 'De Avond' schuilt een verhaal met een staartje. Boudewijn de Groot schreef ook dit nummer met Lennaert Nijgh voor Rob de Nijs. Nijgh was op dat moment nog getrouwd met Anja Bak. Bak en Nijgh scheidden later en in 1995 trouwde De Groot met haar. Nijgh was op die bruiloft ook nog eens de getuige van het stel. Boudewijn de Groot kreeg meer bekendheid met het nummer dan De Nijs aanvankelijk deed, toen hij het nummer als eerbetoon zong in 1997.

5. 'Malle Babbe'

'Malle Babbe' is een vrij obsceen liedje van De Nijs. Het is een van zijn grootste en bekendste liedjes uit zijn oeuvre. Lennaert Nijgh haalt zijn inspiratie voor de tekst van het schilderij Zigeunermeisje van Frans Hals. Op dat schilderij is een vrolijke dame van lichte zeden te zien. Het nummer is eerder door Adèle Bloemendaal in 1970 opgenomen met een ietwat afwijkende tekst, voordat De Nijs het nummer uitbracht.

6. 'Dag Zuster Ursula'

Een van de grootste hits van het album is 'Dag Zuster Ursula'. Het nummer behaalde als single de nummer drie-positie in de Nederlandse Top 40 en wist het 12 weken vol te houden in de lijst. Het vrolijke liedje is een afscheid aan Nederland. De zanger gaat zijn liefde achterna in Amerika. "Ik kan alleen maar lachen, ik stap eruitm ik ga. M'n rugzak en m'n tentje mee, de vlinders achterna."

7. 'Maria'
8. 'Leonardo'
9. 'September Komt'

10. 'Meisje In Engeland'

Het laatste nummer op dit bijzondere album van Rob de Nijs is 'Meisje In Engeland'. Lennaert Nijgh schreef dit nummer samen met Astrid Nijgh voor De Nijs. Het meisje waar over wordt gezongen is Joke. Lennaert Nijgh zei in 2002 in een interview dat ze "Het blonde meisje uit de Haarlemse Waag" was. Ze verhuisde naar Engeland en dat brak het hart van Nijgh. De Nijs gaf het nummer met zijn uitvoering een diepere betekenis.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST