NPO Radio 5

Gefeliciteerd Peter Green!

  1. Nieuwschevron right
  2. Gefeliciteerd Peter Green!

Peter Green is vandaag 69 jaar geworden! Na in veel bandjes te hebben gespeeld richt de gitarist de band Fleetwood Mac op. Samen met Mick Fleetwood en John McVie scoort hij een oneindig aantal grote hits.

Peter B's Looners

Het begint allemaal als Peter Green in de band Peter B's Looners gaat spelen. De drummer in die band is Mick Fleetwood, ze raken goed bevriend met elkaar. Het is ook deze band waarmee Peter Green zijn eerste single uitbrengt, genaamd 'If You Wanna Be Happy'. Op de B-kant staat het nummer 'Jodrell Blues'. 'If You Wanna Be Happy' is een instrumentaal nummer.

John Mayall and the Bluesbreakers

Al snel wordt hij gevraagd om in te vallen voor zijn grote held Eric Clapton bij John Mayall and the Bluesbreakers. Daar hoeft hij natuurlijk niet lang over na te denken, en als Eric Clapton de band verlaat wordt hij een vast lid van de band. Het eerste album waar de gitaar van Green op te horen is, is A Hard Road. In de video hieronder speelt hij het nummer 'Supernatural' dat hij schreef voor het album. Hij staat vanaf nu bekend om de goede instrumentale nummers die hij schrijft.

Fleetwood Mac

Na een aantal jaren in verschillende bandjes te hebben gespeeld, is het dan eindelijk tijd om zijn eigen band op te richten en dat wordt Fleetwood Mac. Mick Fleetwood met wie hij samen bij de Peter B's Looners speelden. Als de band begint, schrijft Green veel blues nummers, maar al snel wordt deze stijl ook uitgebreid. Ze scoren grote hits als 'Albatross' en 'Black Magic Woman'. Maar het gaat niet goed met Peter Green nadat hij in Duitsland LSD heeft gekregen, gaat hij zich raar gedragen. In 1970 stapt hij uit de band en laat de bandleden geschokt achter.

Gitaar legende

Na Fleetwood Mac gaat het niet goed met Peter Green. Er wordt geconstateerd dat hij aan schizofrenie lijdt. Hij wordt behandeld, maar blijft doorgaan met muziek maken. Hij is zelfs nog te horen op een aantal nummers van Fleetwood Mac, zoals onder meer 'Rattlesnake Shake' en 'Super Brains'. Tot op de dag van vandaag is deze legendarische gitarist niet gestopt met muziek maken.

U hoort deze week extra veel Fleetwood Mac op NPO Radio 5, want de band is Weekartiest!