NPO Radio 5

Het verhaal achter 'Apache'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Apache'

Toen 'Apache' een hit werd, konden The Shadows niet bevroeden dat het nummer ooit aan de basis zou komen te staan van een heel nieuwe muziekstroming.

Kool DJ Herc

Hip hop ontstond begin jaren ’70 in The Bronx, New York. De ‘vader van de hip hop’ is volgens veel mensen Kool DJ Herc: hij gaf het eerste ‘hip hop feest’ waar hij dansmuziek draaide en de mensen aanspoorde te dansen op een manier die wij nu ‘rappen’ noemen: hij sprak / riep ritmisch over de muziek heen.

Kool DJ Herc zie je hieronder op de foto (tweede van links):

Eindeloos dansen

En Kool Herc deed nóg iets: hij zag dat mensen vooral graag dansten op de instrumentale delen van liedjes, dus de stukjes zonder zang, ook wel ‘breaks’ genoemd. Hij besloot om twee draaitafels naast elkaar te zetten en telkens van de ene naar de andere plaat te wisselen, steeds alleen de instrumentale stukjes van de nummers draaiend. Zo konden mensen ‘eindeloos’ dansen op die kleine instrumentale stukjes van een plaat.

Rap, feestjes en instrumentale beats: hip hop was geboren met Kool Herc als grondlegger.

Pareltjes

Prima, maar wat heeft dat allemaal met mijn geliefde Shadows te maken, zul je misschien zeggen? Nou, best veel: Kool Herc had naast een talent voor feestjes bouwen ook een kiene neus voor muzikale pareltjes. Hij was het die ‘Apache’ in een heel nieuwe context plaatste. Het was de plaat die hij het meest gebruikte op zijn feestjes en waar de mensen het liefst op dansten.

De versie van ‘Apache’ die Herc op zijn draaitafel legde, was die van The Incredible Bongo Band. De single kwam in 1973 uit en is in feite het aloude Shadows-liedje, met een swingende beat eraan toegevoegd:

‘Apache’ - Incredible Bongo Band

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zo kwam het dus dat 'Apache', een liedje uit 1960 van de voormalige band van Sir Cliff Richard, werd herontdekt en aan de basis kwam te staan van een nieuwe muziekstroming. Wie had dat ooit gezocht achter deze keurige heren?

‘Apache’ - The Shadows

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.