NPO Radio 5

Rod Stewart in 5 feitjes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rod Stewart in 5 feitjes

Met zijn opmerkelijke blonde kapsel, rauwe stem en playboy-imago, gaat Rod Stewart de boeken in als een van de succesvolste Britste artiesten van de vorige eeuw. De Brit geboren op 10 januari 1945 is nog steeds muzikaal actief. In 2021 stond hij twee keer in de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000. Kende jij deze 5 feiten al?

Da Ya Think I’m Sexy

Op 17 november 1978, bracht Rod Stewart een van zijn meest succesvolle singels uit genaamd “Da Ya Think I’m Sexy” afkomstig van het album Blondes Have More Fun. Het nummer was Rod Stewart zijn eerste stap in de discowereld, wat op dat moment op zijn hoogtepunt was. Veel van zijn traditionele rockfans konden het niet waarderen, ze zagen dit nummer als een klakkeloze poging om mee te liften op de populariteit van disco. Buiten de rockwereld werd het nummer wel goed ontvangen, en bereikte het nummer de eerste positie op de Britse, Australische en Canadese hitlijsten. Maar om zijn Imago te beschermen heeft de zanger afstand gedaan van de royalties, en die allemaal aan Unicef gedoneerd. Twee maanden daarna in januari 1979, heeft hij het nummer ook opgetreden op het Music for UNICEF Concert bij de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Geridderd

Sinds 11 oktober 2016 is het officieel eigenlijk ‘Sir’ Rod Stewart. de Britste rockartiest is op die datum geridderd voor zijn bijdragen aan muziek en goede doelen. Op 71-jarige leeftijd mocht hij op een knie gaan zitten, om door niemand minder dan Prins William geridderd te worden in Buckingham Palace. De prins zei na de plechtigheid tegen Rod “wat geweldig dat je nog steeds actief bent” waarop Rod antwoordde: "Ik moet wel, ik heb 8 kinderen!"

Rod Stewart in gesprek in Prince William

foto: ANP

Rod wordt geridderd door Prince William

Woont in Amerika

De 1975 release Atlantic Crossing was een album met twee betekenissen. Rod zijn overstap naar het platenlabel Warner Bros. en zijn verhuizing naar Amerika. De verhuizing was grotendeels een economische keuze. Vanwege zijn succes was hij in de hoogste schijf van het Britse belastingstelsel terechtgekomen, waardoor hij per jaar 83% van zijn inkomen moest afstaan. Hij daalde uiteindelijk neer in het zonnige Los Angeles, waar hij tot de dag van vandaag een huis heeft. Door de verhuizing kwam Rod ook in aanraking met verschillende Amerikaanse acts waaronder Tina Turner, Ron Isley en Carlos Santana.

Live Aid

Er zijn maar weinig concerten die net zo bekend zijn als het benefietconcert Live Aid, met muzikale legendes zoals Madonna, Elton John en Queen op de podia. In totaal heeft het concert omrekende 290 miljoen euro opgehaald voor de hongersnood in Afrika. Rod hoorde eigenlijk op te treden, maar hier dacht zijn manager anders over. Hij was het niet eens met de promotie van het concert. De manager zou het Rod alleen laten doen, als het concert op het 10 journaal van CBS zou komen. Uiteindelijk trad Rod niet op, maar hij heeft wel spijt van de keuze. In een BBC-interview vertelt hij hierover: "En dat is niet waar het allemaal om draait. Het doel was geld inzamelen voor de hongersnood, en niet op het Amerikaanse journaal terecht komen."

Handen uit de mouwen

De zanger was altijd al meer van het doen dan van het denken. Op zijn 15e stopte hij met school waarna hij ging werken. Hij begon met t-shirts printen, maar dit was niet voor lang. Hij heeft hierna o.a. kranten bezorgd en in een kerkhof gewerkt. Al deze banen hebben het fundament voor zijn carriére en werkhouding gevormd. Zonder zijn werk met The Faces erbij opgeteld, heeft Rod Stewart maar liefs 32 albums uitgebracht!