Artiest

Rod Stewart - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Rod Stewart
Zanger van the Jeff Beck Group en The Faces, maar voornamelijk bekend als soloartiest, voetballiefhebber en womaniser. 'Maggie May' is zijn grote doorbraak. In 1975 verhuist hij van Engeland naar Amerika, waar hij zijn faam uitbreidt. Zijn sexy imago neemt toe en ook met zijn muziek blijft Rod scoren. 'Sailing', 'I Don't Wanna Talk About It' en 'Da Ya Think I'm Sexy' zijn maar een paar voorbeelden van de waslijst aan hits.

De in London geboren zanger Rod Stewart heeft vanaf het begin van zijn carrière een aantal kenmerkende eigenschappen. Allereerst natuurlijk zijn stem, die het best te omschrijven valt als een raspende whiskeystem. Maar ook zijn wilde kapsel en zijn passie voor voetbal horen hierbij. Voetbal beheerst van jongs af aan zijn leven en hij doet er dan ook alles voor om als voetballer te slagen. Maar na korte stage bij Brenton FC Football club, waar hij drukker bezig is met het schoenen poetsen van de eerste elftal spelers, houdt hij het voor gezien.

Spanje

Voetbalfan en womanizer Rod Stewart begint in het begin van de jaren zestig als zanger van een Engels folkbandje, waarmee hij door Europa trekt. Na een arrestatie in Spanje wegens landloperij, keert hij terug naar Engeland.

Jeff Beck Group to Faces

Na een aantal baantjes als o.a. loopjongen en grafdelver begint hij als zanger van de Jeff Beck Group. Hij laat zijn beatnikimago varen en langzaam krijgt zijn sexy uitstraling gestalte. De band brengt twee platen uit, Truth en Beck Ola, maar valt daarna uit elkaar. Stewart en bassist Ron Wood gaan samen bij The Faces.

Solo

Ook hier verloopt het voortvarend voor Rod. The Faces bestijgen de hitlijsten in Engeland en ook Amerika valt voor de Engelsmannen. Naast The Faces begint Rod ook aan een solocarrière. Zijn eerste twee albums worden lauw ontvangen, maar Every Picture Tells A Story breekt hij dan ook solo door. ’Maggie May’ wordt wereldwijd een grote hit en Rod besluit zijn heil voortaan in Amerika te zoeken.

Fotomodel

En ook hier gaat het hem voor de wind. Met nummers als ’Da Ya Think I’m Sexy’ en ’You’re In My Heart’ wordt Rod een wereldberoemde rockster. Ook in zijn sociale leven schittert hij zoals het een rockster betaamt. Hij is een graag geziene gast op feesten en ook het vrouwelijk schoon is aan Rod wel besteed. Waar hij ook gaat, er staat altijd wel een fotomodel aan zijn zijde.

Projecten

Zijn publieke leven krijgt meer en meer de overhand en in de jaren ’80 en ’90 komt er niet veel meer terecht van zijn zangcarrière. In 1990 wordt zijn duet (’It Takes Two’) met Tina Turner nog gebruikt in een colareclame en opnieuw schiet Rod naar de bovenste regionen van de charts. ’All For Love’, de soundtrack voor de film Three Musketeers, gezongen samen met Bryan Adams en Sting, is het laatste grote succes van Rod.

Bergen en dalen

Rachel Hunter, zijn tweede vrouw, verlaat hem in 1999. In 2000 wordt schildklierkanker bij hem ontdekt en er volgt een ingrijpende operatie. Hij kan zijn stem negen maanden niet gebruiken en vreest voor zijn toekomst als zanger. Maar na een lange revalidatie blijkt zijn gravelstemgeluid intact gebleven.

Grammy

Met het uitbrengen van een cd met een aantal Amerikaanse Jazzstandards in 2002 kruipt Rod weer in het zadel waar hij jaren stevig heeft gezeten. Het levert hem twee Grammy awards op. Er volgt een Volume II in 2003 en in totaal worden er wereldwijd 10 miljoen exemplaren van deze twee albums verkocht.

Terug

Het derde deel van deze reeks, Stardust...The Great American Songbook, Volume III verschijnt in oktober 2004 en ook dit album blijkt succesvol. Zijn muzikale carrière is weer helemaal op de rit en ook zijn liefdesleven floreert. Hij maakt trouwplannen met Penny Lancaster, die zwanger is van zijn zevende kind en met wie hij op dat moment al zes jaar samen is. De scheiding met Rachel Hunter wordt in juni van 2005 definitief aangevraagd.

Time

In mei 2013 verschijnt het album Time. In Engeland bereikt het album de eerste plaats in de albumlijst. De laatste keer dat hem Stewart dat lukte is in 1979 met het Greatest Hits Vol. 1 album.

Nummers Rod Stewart