Evergreens

Het verhaal achter Fleetwood Mac's 'Songbird'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter Fleetwood Mac's 'Songbird'

Deze Fleetwood Mac klassieker is al jaren een van hun hoogste
noteringen in de Evergreen Top 1000 en werd op indringende wijze gecovered door
zangeres Eva Cassidy.

Te vinden op het album Rumours (1977)

Volgens sommigen het meesterwerk van de band is het album Rumours, met daarop o.a. ‘Go Your Own Way’, ‘The Chain’ en ‘Don’t Stop’. Christine McVie mag de solo-schrijfrechten van 4 liedjes op de elpee voor rekening nemen (ze staat als co-schrijver van ‘The Chain’ vermeld). Een daarvan is ‘Songbird’. Het lied verscheen in 1977 in sommige landen als B-kant van ‘Dreams’.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een bijzondere opnamesessie op locatie

Toen het tijd werd om 'Songbird' op te nemen, stelde opnameleider en producent Ken Caillat voor het lied in een lege concertzaal op te nemen. Zo gezegd, zo gedaan: In de Zellerbach Auditorium zong Christine McVie omringd door 15 microfoons en een bos bloemen op de vleugel ‘Songbird’ in. Lindsey Buckingham begeleidde op afstand met een gitaar.

Berkeley Zellerbach Hall, Berkely, CA, USA

foto: wikipedia - Andreas Praefcke

Eva Cassidy coverde Songbird

De Amerikaanse zangeres Eva Cassidy overleed in 1996 aan de gevolgen van kanker. Twee jaar later werd het compilatiealbum Songbird uitgebracht, gevuld met covers. Eva Cassidy vind je ook in de Evergreen Top 1000, in 2021 met haar uitvoeringen van ‘Fields Of Gold’ (Sting) en ‘Songbird’.

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST

Andere versies van Songbird

Wist je dat o.a. Rita Coolidge ('All Time High'), Jennifer Page ('Crush') en countryzanger Willie Nelson ook ooit een versie van Songbird opnamen? Beluister hieronder de cover van Willie Nelson:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.