Evergreens

Marvin Gaye in 1 minuut

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marvin Gaye in 1 minuut

Een legendarische soulzanger met een leven dat zo rock 'n' roll is dat menig gitaarheld er bleekjes bij afsteekt, dat is Marvin Gaye.

00:00

Marvin Pentz Gay, Jr. wordt geboren op 2 april 1939. Hij is één van de belangrijkste Amerikaanse soulzangers.

00:10

Marvin Gaye begINT als drummer, net als overigens Karen Carpenter over wie hier een '1 minuutje' te lezen is. Hij ontpopt zich daarna als zanger en één van de sterren van het Motown platenlabel.

00:20

Als Tammi Terrell, met wie hij o.a. 'Ain't No Mountain High Enough' opneemt, overlijdt, raakt Gaye in een depressie. Na een paar jaar in de luwte keert Gaye terug met What's Going On, een persoonlijk en volwassen album. Platenbaas Berry Gordy wil het aanvankelijk niet uitbrengen, omdat het niet commercieel genoeg zou zijn.

00:30

In de jaren erna krijgt Gaye drugsproblemen en scheidt van Anna Gordy. De dan 17 jarige Janice Hunter volgt haar op (Let's Get It On, 1973), Marvin en zij trouwen in 1977 en scheiden weer in 1981. Marvin houdt hier twee kinderen aan over.

00:40

Een optreden voor prinses Margaret wordt een dieptepunt in zijn loopbaan, omdat Gaye pas komt opdagen als Hare Majesteit alweer vertrokken is.

00:50

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gaye brengt het nummer ' Sexual Healing' uit in 1982, met een video die is opgenomen in Oostende, waar hij vanaf 1981 een jaar lang woonde.

00:60

Marvins vader, dominee Marvin Gaye, keurt zijn zoons leefwijze af en de twee hebben heftig ruzie. In 1984 keert Marvin Gaye terug naar de VS. Tijdens een ruzie schiet zijn vader hem neer. Hij overlijdt op de dag voordat hij vijfenveertig zou worden.