Evergreens

Marvin Gaye in vogelvlucht

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Marvin Gaye in vogelvlucht

Een legendarische soulzanger met een leven dat zo rock 'n' roll was dat menig gitaarheld er bleekjes bij afsteekt. Marvin Gaye, een van de grootste r&b zangers aller tijden.

Geboren op 2 april 1939

Marvin Pentz Gay, Jr. wordt geboren op 2 april 1939. Marvin Gaye begint als drummer, net als Karen Carpenter. Hij ontpopt zich daarna als zanger en één van de sterren van het Motown platenlabel. Zowel solo als in duet (met o.a. Kim Weston en Tammi Terrell) is Gaye toonaangevend.

Ontdek meer Marvin Gaye in deze podcast & speel het Evergreen Kruiswoord

Evergreen Kruiswoord | Marvin Gaye

Evergreen Kruiswoord | Marvin Gaye

Podcast-tip: De Laatste Dagen Van... Marvin Gaye

Podcast-tip: De Laatste Dagen Van... Marvin Gaye

Tammi Terrell

Als Tammi Terrell, met wie hij o.a. 'Ain't No Mountain High Enough' opneemt, overlijdt, raakt Gaye in een depressie. Na een paar jaar in de luwte keert Gaye terug met What's Going On, een persoonlijk en volwassen album. Platenbaas Berry Gordy wil het aanvankelijk niet uitbrengen, omdat het niet commercieel genoeg zou zijn.

Diepe dalen

In de jaren erna krijgt Gaye drugsproblemen en scheidt van Anna Gordy. De dan 17 jarige Janice Hunter volgt haar op (Let's Get It On, 1973), Marvin en zij trouwen in 1977 en scheiden weer in 1981. Marvin houdt hier twee kinderen aan over. Een optreden voor prinses Margaret wordt een dieptepunt in zijn loopbaan, omdat Gaye pas komt opdagen als Hare Majesteit alweer vertrokken is:

Vermoord na terugkeer

Gaye brengt het nummer 'Sexual Healing' uit in 1982, met een video die is opgenomen in Oostende, waar hij vanaf 1981 een jaar lang woonde. Marvins vader, dominee Marvin Gaye, keurt zijn zoons leefwijze echter af en de twee hebben intens ruzie. In 1984 keert Marvin Gaye terug naar de VS. Tijdens een ruzie schiet zijn vader hem neer: Hij overlijdt op de dag voordat hij vijfenveertig zou worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.