NPO Radio 5

Marvin Gaye: What's Going On

foto: Motownfoto: Motown
  1. Nieuwschevron right
  2. Marvin Gaye: What's Going On

Het favoriete seventies album van zowel Jeanne Kooijmans als van Jan Steeman is What's Going On van Marvin Gaye. Het conceptalbum bestaat 45 jaar en vertelt een geheel eigen verhaal.

Conceptalbum

NPO Radio 5 presentatoren Jeanne Kooijmans en Jan Steeman zijn het eens. What's Going On? van Marvin Gaye uit 1971 is het beste album uit de Jaren 70. Op dit conceptalbum vertelt Gaye het verhaal over armoede, de Vietnamoorlog en doet een schreeuw naar het stijgende gevaar van het broeikaseffect. De negen nummers op dit album zijn stuk voor stuk legendarisch en sluiten verhalend mooi op elkaar aan.

1. 'What's Going On'

Het verhaal van dit nummer richt zich tot Renaldo Benson van The Four Tops. Benson is in 1969 getuige van een geweldadige politieactie tegenover oorlogsprotesten. Benson schreef het nummer met de gedachte 'wat is er aan de hand?' in zijn hoofd en stelde het nummer voor aan zijn band. De andere Four Tops leden vonden het nummer maar niks, want ze voelden zich niet aangetrokken om een protestlied te zingen waar ze niets mee te maken hadden. Benson vond het juist een liefdeslied en bood het vervolgens aan bij Marvin Gaye die er wel iets in zag.

2. 'What's Happening Brother'

Aansluitend op het eerste nummer, is 'What's Happening Brother' een nummer dat gaat over een man die terugkomt uit de Vietnamoorlog. Gaye schreef het nummer voor zijn jongere broer Frankie die terugkwam na drie dienstjaren in de oorlog. Frankie's ervaringen in Vietnam vormde voornamelijk de rest van de basis voor het album.

3. 'Flyin' High (In The Friendly Sky)'
4. 'Save The Children'
5. 'God Is Love'

6. 'Mercy Mercy Me (The Ecology)'

De tweede single die Marvin Gaye uitbracht van zijn album is deze 'Mercy Mercy Me (The Ecology)'. Gaye maakt zich zorgen over het milieu en over het groeiende gevaar van het broeikaseffect. Met dit nummer verdiende de overleden artiest in 2002 een plek in de Grammy Hall Of Fame.

7. 'Right On'

Een echte protestsong die Marvin Gaye samen met Earl DeRouen schreef. Het nummer duurt ruim zeven en een halve minuut en is een aanklacht over maatschappelijke verschillen en gaat van het sociale aspect over naar de politiek en tot slot naar een mogelijke oplossing: liefde. "Love can conquer hate anytime."

8. 'Wholy Holy'

9. 'Inner City Blues'

Het laatste nummer van Gaye's conceptalbum is 'Inner City Blues (Make Me Wanna Holler). Het nummer is de derde en tevens laatste single van het album. Het nummer vertelt het verhaal over de ghetto's en de economische problemen in Amerika. Het is een van de meest gecoverde nummers van Marvin Gaye. Zo hebben onder meer Joe Cocker, Mayfield Four, Peter Mulvey en John Mayer het nummer succesvol in een nieuw jasje gestoken om het verhaal van Gaye te blijven vertellen.