Evergreens

Podcast-tip: Het Geheim van Colonel Parker

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast-tip: Het Geheim van Colonel Parker

The King of Rock & Roll Elvis Presley overleed in 2022 45 jaar geleden. Zijn leven is in dit jaar opnieuw vereeuwigd in een bioscoopfilm. In Elvis (regie: Baz Luhrmann) speelt Tom Hanks (Forrest Gump, Apollo 13) de rol van Colonel Tom Parker:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het mysterie rondom de manager van Elvis Presley onderzocht

Wie was de van oorsprong Nederlandse Colonel Tom Parker? En welk geheim droeg hij met zich mee? In de zesdelige podcastserie Het Geheim van Colonel Parker maken journalisten Babs Assink en Elvis-fanaat Lammert de Bruin (makers van De Showbizzmoord en Mathilde’s Mysterie) een roadtrip door Nederland en de VS, op zoek naar antwoorden.

Beluister de eerste aflevering:

#1 - Geverfde kanaries - Het Geheim van Colonel Parker

Een mysterieuze brief en een onopgeloste moord

Neef Ad van Kuijk jr. vertelt in de podcast dat zijn tante Nel in 1961 bij de kapper zit als ze van schrik bijna een tijdschrift uit haar handen laat vallen. Op een foto van Elvis Presley ziet ze een man achter Elvis staan die sprekend lijkt op haar verloren gewaande broer Dries. Dries is in 1929 met de noorderzon naar de Verenigde Staten vertrokken. Na tientallen jaren niks meer van hem te hebben gehoord, staat haar broer nu ineens onder een andere naam op de foto met de beroemdste wereldster van dat moment. Ad schrijft een brief aan zijn oom en krijgt hierop een mysterieuze brief terug.

De vooraanstaande Amerikaanse popjournalist en biografe Alanna Nash, die zes jaar research deed naar de Colonel, linkt in de podcast deze brief en Dries’ plotselinge verdwijning in 1929 aan een onopgeloste moord in Breda. Ze legt uit welke verdachte omstandigheden die theorie steunen. Is dat de reden dat hij geen Amerikaans paspoort wilde en zijn leven lang illegaal in de VS verbleef?

Colonel Parker gaf zelden interviews en zijn kant van het verhaal is daarom nooit goed verteld. Hield hij echt Elvis’ optredens in het buitenland tegen? En welke afspraken hadden Parker en Elvis onderling met elkaar gemaakt? In de podcast ontdekken de makers in Memphis tot nu toe onbekende stukken hierover, die een andere kant van Colonel Parker laten zien.

Babs Assink en Lammert de Bruin duiken in het leven van Dries van Kuijk, alias Colonel Tom Parker (26/6/1909 - 21/1/1997). De zoektocht start in Breda, waar Dries werd geboren, en eindigt via onder andere Nashville en Memphis in Las Vegas. Op deze roadtrip spreken de makers met mensen die dichtbij Elvis en de Colonel stonden. Zo geven bandleden en vrienden van Elvis (waaronder zijn kapper en spirituele gids Larry Geller), tourmanager Charles Stone, familie en vrienden van de Colonel en vooraanstaande pophistorici hun kijk op dit bijzondere Nederlandse figuur.

Beluister in Spotify alle liedjes uit de podcast:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.