Evergreens

Het verhaal achter 'Als De Zon Schijnt'

foto: singlehoes
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Als De Zon Schijnt'

"De Beste Nederlandse Zomerhit ooit" dankzij de vrolijke melodie en een snel geschreven tekst van André van Duin.

Een lied uit een film

Het lied "Als de zon schijnt" is eigenlijk een cover van het lied "Buona sera, Mrs. Campbell" uit een film met dezelfde naam, geregisseerd door Melvin Frank. In 1969 werd het lied op single uitgebracht door Jimmy Roselli, soms als A-kant en soms als B-kant. André van Duin besloot om er een nieuwe tekst voor te schrijven, waarbij hij afzag van de typetjes en stemmetjes die hij eerder in zijn nummers gebruikte.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Beste Nederlandse Zomerhit

In 2009 bracht Van Duin een remix van het lied uit, dat net de Mega Top 50 op 3FM miste. Tijdens het televisieseizoen 2016-2017 werd het lied gebruikt als reclamelied in een supermarktreclame. Het werd in 2017 verkozen tot de beste Nederlandse zomerhit door luisteraars van de commerciële radiozender 100% NL. Van Duin nam toen een nieuwe versie van het lied op met de band Van Huys Uit.

Quote

Toen ik naar de film keek, viel de melodie me meteen op en maakte me vrolijk

André van Duin

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

André zelf over 'Als De Zon Schijnt'

Van Duin legde uit in het programma Jinek op 28 juli: "Toen ik naar de film keek, viel de melodie me meteen op en maakte me vrolijk. Ik schreef in korte tijd een nieuwe tekst. De oorspronkelijke tekstschrijvers zullen waarschijnlijk verrast zijn als ze aan het einde van het jaar weer auteursrechten ontvangen, al weet ik niet zeker of ze nog in leven zijn." Beide tekstschrijvers zijn inmiddels overleden.