Evergreens

Het verhaal achter 'Sweet Caroline'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Sweet Caroline'

Van voetbaltoernooien tot buurtkroegen: Het is misschien wel zijn grootste meezinger. Lees hier meer over Neil Diamonds evergreen ‘Sweet Caroline’.

Over wie gaat Sweet Caroline?

Dat was niet altijd even duidelijk. Waar inmiddels door Diamond zelf geclaimd is dat hij het schreef over zijn tweede vrouw Marcia Murphy, bekte dat qua lettergrepen echter niet lekker, dus werd het Caroline. In een eerder interview grapte de zanger ooit dat de naam geleend was van Caroline Kennedy, dochter van president John F. Kennedy, die overigens pas 11 was toen het lied uitgebracht werd.

Opgenomen in Memphis, Tennessee

Neil Diamond schrijft het lied, zowel de muziek als de tekst. De American Sound Studio in Memphis is waar ‘Sweet Caroline’ in 1969 op de band wordt gezet. Zoals op wel meer locaties in deze muzikale ader namen o.a. Aretha Franklin, Dusty Springfield en Elvis Presley in deze studio liedjes op. Als je wil, kan je er nog steeds een plaat opnemen.

Niet zijn grootste hit in Nederland

‘Sweet Caroline’ klimt in de Nederlandse Top 40 in 1969 niet hoger dan de 17e plaats. Zijn grootste Hollandse hit noteringen zijn overigens 'Beautiful Noise' (#4), 'Song Sung Blue' (#4) en 'I Am… I Said' (#6). Je vindt hem bij NPO Radio 5 in de Evergreen Top 1000:

NPO Radio 5 Evergreen Top 1000

Wat zijn de allermooiste evergreens ooit gemaakt volgens de luisteraars van NPO Radio 5? De Evergreen Top 1000 is dé jaarlijkse lijst van NPO Radio 5 met klassiekers uit alle muziekdecennia.

De Evergreen Top 1000 wordt jaarlijks in november uitgezonden op NPO Radio 5.

BEKIJK DE LIJST

Sweet Caroline in het nieuws

In 2018 kwam Diamond, op dat moment al met pensioen vanwege de ziekte van Parkinson in het nieuws toen hij nabij een rampgebied lokale brandweermannen kwam toezingen. Het lied? Natuurlijk de ‘feel good’ evergreen ‘Sweet Caroline’:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Covers van Sweet Caroline

De grootste evergreens hebben natuurlijk vele versies! Uitschieters voor Neil’s klassieker zijn Elvis Presley, Roy Orbison en Bobby Womack (onder):

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.