Adres Onbekend
KRO-NCRV

mogelijke vader Piet de Bruin

foto: Adres Onbekendfoto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. mogelijke vader Piet de Bruin

"Oh, wat leuk! Weer een zus!"

Tijdens de uitzending
We vinden in de archieven een aantal Rotterdamse mannen met de naam Piet de Bruin, die tewerkgesteld zijn in Duitsland. Maar ja, hoe komen we erachter wie de goede is? Gelukkig gebeurt al gauw waar we allemaal op hopen: er meldt zich een Berry de Bruin op de voicemail met het bericht dat dit over haar vader Piet moet gaan. Hij is namelijk geboren in 1914, kwam van Noordereiland, woonde vlakbij Thea's moeder Riet en werd opgepakt en tewerkgesteld in Duitsland in 1944. Dochter Berry de Bruin komt voor haar potentiële halfzus Thea aan de lijn en stuurt ons ook prachtige foto's op van vader Piet (zie hieronder): "Toen ik het hoorde dacht ik: 'Oh, wat leuk! Weer een zus!'. Mijn vader heeft namelijk alleen maar dochters gekregen!" Berry en Thea kunnen nu DNA gaan testen om te kijken of Piet de Bruin inderdaad Thea's vader was. Wordt vervolgd dus... Beluister het fragment hieronder.

Het verhaal
Vlak voordat haar moeder Riet van der Put in 2006 sterft woont zij een paar maanden bij dochter Thea in huis. "Ik had de moed in mijn zoektocht eigenlijk al jaren opgegeven, maar eindelijk gaf ze me iets toe. Ze vertelde dat ik in februari voor de bevrijding geboren ben en dat zij toen kennis had aan Piet de Bruin. Hij zou mijn biologische vader zijn, die ik nooit gekend heb. Hij zou meegenomen zijn bij de razzia in 1944 op Noordereiland, Rotterdam en daarna heeft ze hem nooit meer gezien."

Thea groeit op met het idee dat Jan Valentijn haar vader is. Hoewel hij geen onderdeel van haar leven is, heeft Thea goede hoop op haar vader als ze op haar 25e wil trouwen: "Ik moest toestemming vragen aan mijn ouders en verheugde me erop dat ik nu eindelijk mijn vader zou gaan zien. Totdat mijn moeder bekende dat Jan Valentijn, van wie ze altijd had verteld dat hij mijn vader was, dat helemaal niet was. Mijn wereld stortte in. Ik was alleen, had geen broers of zussen... Ik was weer terug bij af!"

Tot het gesprek met haar moeder Riet in 2006 dus: "Ik weet dat ik nog meer gevraagd heb over Piet de Bruin. Ik heb een vage herinnering dat we het over de melkboer hebben gehad. Ben ik misschien een kind van de melkboer? Was Piet de Bruin familie van de melkboer? Ik weet het niet goed meer. Ik heb ook veel meegemaakt, soms een beetje te veel. Ik ben inmiddels 78, maar dit biologische vraagstuk speelt me ook wel parten. Stel dat er ergens nog een halfbroer of -zus van mij rondloopt… Dan zal mijn hunkering naar herkenning vervuld worden. En ook voor mijn kinderen en kleinkinderen wil ik zo graag weten waar ik vandaan kom. Het zegt ook iets over hen! Ik wil niet dat ze rondlopen met die leegte zoals ik. Konden we dat maar opvullen!"

Aanknopingspunten:
* Piet de Bruin (spelling onzeker)
* geboren vóór 1925 (vermoedelijk nog een stuk eerder)
* had in 1944 een kortstondige relatie met Riet van der Put in 1944 (1925-2006)
* Piet was toen al getrouwd en had kinderen uit die relatie
* hij kwam van Noordereiland in Rotterdam
* daar ontmoette hij Riet van der Put vermoedelijk ook
* Riet woonde indertijd aan de Prins Alexanderstraat in Rotterdam bij haar ouders
* mogelijk was Piet (familie van) de melkboer daar
* Piet werd opgepakt tijdens de razzia van 10 en 11 november in Rotterdam
* hij ging vermoedelijk werken in Duitsland, maar of hij de oorlog heeft overleefd is niet bekend

button arrow
button arrow
foto: Adres Onbekend

Piet de Bruin