Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: goede vriend Johan Buis

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: goede vriend Johan Buis

Ze wonen bij elkaar in de buurt, dus na de uitzending komt Johan meteen naar hem toe!

Beluister onderstaande fragmenten om te horen hoe het voor de vrienden was om elkaar na jaren weer te spreken en hoe het met Johan is afgelopen.

Het verhaal
Gerard leert Johan Buis kennen begin jaren 70 in Den Haag en al snel raken ze goed bevriend. Samen vissen, van te voren slapen in de kelder van Gerard zijn ouders en later losgaan in de disco. Ze groeien allebei op in een 'verkeerde' wijk met veel vechtpartijen en agressiviteit. “We zijn wel eens aangevallen samen na het stappen, omdat iemand onze brommer wilde stelen. Toen hebben we ons daar samen uitgevochten. Ja, dat soort dingen blijven je wel bij.” Door deze gebeurtenissen worden de vrienden alleen maar closer. Ook Gerards ouders waarderen Johan heel erg, Johan was dol op de koffie en macaroni van Gerards moeder.

Na een tijdje verwatert helaas de vriendschap tussen Gerard en Johan als het slecht gaat bij Johan thuis. Johan ontspoort hierdoor, maar denkt dat hij alles wel zelf op kon lossen. Zo heeft Johan ook nooit hulp gevraagd aan Gerards moeder: “Zo was ik zelf ook hoor vroeger. Ik denk dat Johan ook zijn eigen boontjes wilde doppen.”

Het laatste contact tussen de vrienden verloopt wat vreemd. Johan staat ineens bij Gerard voor de deur met een stel motormannen. Gerard had geen idee dat hij bij een motorclub zat! Hij schrikt hiervan, maar liet zich niet kennen. Daarna heeft hij nooit meer iets van Johan vernomen, dat vind hij erg jammer: “Hij was als een broer voor me, nog meer dan mijn eigen broer. We waren echt heel close.”

Aanknopingspunten:
* Johan Buis
* geboren rond 1958
* groeide op in een benedenwoning in de Spoorwijk in Den Haag
* laatst bekende adres: Convivastraat nummer 8 of 9 in Den Haag
* zat begin jaren 70 op de christelijke technische LTS Laakkade
* zijn moeder was een stevige blonde vrouw
* moeder had een relatie met Chris (hij had een groeistoornis)
* Johans vader woonde in de Transvaalwijk
* Johan was enig kind
* had een schildpad als huisdier
* zat later bij de Haagse motorclub Trailer Trash
* had zwart achterover gekamd haar
* reed destijds op een rode Kreidler brommer