Adres Onbekend
KRO-NCRV

Domineesdochter Loes van Offeren

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Domineesdochter Loes van Offeren

"Het warme nestgevoel, dat was daar heel erg.”

Tipgever Jan Wassink belt op: "Ik heb de familie Van Offeren gekend!" Deze Jan heeft in dezelfde pastorie als Loes gewoond en heeft nog connecties in Gelselaar. Via hem komen we uiteindelijk aan Loes' telefoonnummer, die het hartstikke leuk vindt dat ze door twee oude vriendinnen wordt gezocht. Loes komt vanuit Zuid-Limburg naar de studio om Willemien en Loes te verrassen. "Ik wil jullie graag deze roos aanbieden!" Beluister de fragmenten hieronder voor het hele verhaal.

Het verhaal

Willemien woont in de jaren 50 tegenover de Nederlands Hervormde Kerk en de pastorie in Hoek van Holland, waar de familie Van Offeren woont. “Loes was één van zes of zeven kinderen van dat gezin. Ik ben eigenlijk als enig kind opgegroeid; ik had twee oudere broers, maar daar scheel ik heel veel jaar mee. Dus ik stak altijd over en dan ging ik bij de familie Van Offeren in de pastorie spelen. Ik zocht de gezelligheid op, want bij mij thuis was dat niet zo." De pastorie voelt voor Willemien als een tweede thuis. Ook Loes Robbemond, die in die tijd een paar straten verder woont, herinnert zich de familie Van Offeren nog goed: “Iedereen was welkom. Het warme nestgevoel, dat was daar heel erg.”

Wanneer Loes’ vader in 1958 een baan als predikant in Gelselaar aanneemt, verhuist de familie Van Offeren die kant op. Willemien: “Ze waren ineens weg. Voor mij was dat toch een hele verandering; vandaar dat er toen ook geregeld is dat ik kon komen logeren in de zomer. Daarna ben ik het contact echt kwijtgeraakt.” Willemien en Loes Robbemond blijven nog jaren bevriend, maar verliezen elkaar tijdens hun middelbareschooltijd ook uit het oog. Tot ze elkaar na 55 jaar in 2021 weer terugvinden. "Het was eigenlijk meteen weer vertrouwd en het leuke is dat je van alles over elkaars verleden weet.”

Door hun hereniging ontstaat het verlangen om Loes van Offeren erbij te halen. Willemien: “Ik ben haar nooit vergeten, ze heeft toch duidelijk wel een deel van mijn jeugd uitgemaakt.” Maar Loes van Offeren blijkt niet zo makkelijk te vinden als Loes Robbemond. “We zijn gaan zoeken op Google, maar kregen geen enkele match…”

Aanknopingspunten:
* Loes van Offeren
* geboren in 1951
* zat op de School met de Bijbel in Hoek van Holland
* haar vader Evert van Offeren was predikant bij de Nederlands Hervormde Kerk Hoek van Holland
* de familie Van Offeren woonde in de pastorie naast de kerk, in de Prins Hendrikstraat in Hoek van Holland
* moeder was van Indonesische afkomst, Loes leek op haar; ze had heel donker haar en een pony
* Loes had drie broers: Evert, Peter en Marinus, en een zus genaamd Ria
* in 1958 werd haar vader beroepen naar Gelselaar en later naar Noordwolde
* haar moeder heeft in Gelselaar gewerkt als onderwijzeres
* haar broer Peter werkte bij het kasteel van prinses Armgard von Lippe-Biesterfeld; Kasteel Warmelo in Diepenheim

Willemien en Loes Robbemond

Willemien en Loes zoeken Loes van Offeren (deel 1)

Willemien en Loes zoeken Loes van Offeren (deel 2)