Adres Onbekend
KRO-NCRV

Stiefvader Jacques van Kessel

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Stiefvader Jacques van Kessel

“Ineens lag mijn moeder in een ziekenhuisbed en stond er een wit kistje waar een baby’tje in lag.”

Cisca zocht in 2016 naar haar stiefvader Jacques van Kessel en kreeg te horen dat hij was overleden. Het verhaal van Ria in de nieuwjaarsuitzending bracht haar weer terug bij haar eigen zoektocht. Luister naar de uitzending van aanstaande zondag 8 januari voor dit vervolg!

Het verhaal
Na een ontbonden huwelijk krijgt de moeder van Cisca Beumer een relatie met de tien jaar jongere Jacques van Kessel. Moeder raakt zwanger en het stel trouwt. Maar korte tijd later ontstaat er ineens onrust in het gezin. “Vanaf het moment dat er getrouwd werd, is er gelijk een isolement gestart waar wij als gezin in terecht kwamen.” Er komt geen bezoek meer over de vloer en de kinderen mogen niet meer naar opa en oma.

Als Cisca negen is, krijgt ze geelzucht. Ze ligt negen weken aan één stuk in bed in de woonkamer. “Ik kreeg veel mee van de discussies en ruzies tussen Jacques en mijn moeder.” Intussen is de moeder van Cisca hoogzwanger. De buurvrouw besluit in te grijpen; Cisca en haar zusje worden in een taxi geduwd en naar opa en oma gereden.

Er wordt niet gesproken over wat er is gebeurd als Cisca weer beter is. Ze heeft nog één duidelijke herinnering uit die tijd: “Ineens lag mijn moeder in een ziekenhuisbed in de kamer en stond er een wit kistje waar een baby’tje in lag.” Nu wil Cisca de geschiedenis een plek geven. “In wezen was Jacques maar negen jaar ouder dan ik. Wat is zijn kant van het verhaal?”

Aanknopingspunten:

* Jacques van Kessel
* geboren januari 1941 in Amsterdam
* woonde rond 1960 aan de Bataviastraat in Haarlem
* werkte bij Wasserij Duijn in Haarlem
* reed rond in een Volkswagen busje van de wasserij
* is getrouwd geweest met Truus Sanberg

Cisca met haar moeder en zusje