Adres Onbekend
KRO-NCRV

Ria zocht haar ex Theo Sterkenboer

foto: Adres Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Ria zocht haar ex Theo Sterkenboer

“Ik zou graag willen dat hij zich verantwoordt voor de dingen die hij gedaan heeft.”

Op nieuwjaarsdag hoor je verhalen uit het afgelopen jaar die indruk hebben gemaakt. Ria's verhaal had zo'n opmerkelijke uitkomst, dat we op deze eerste dag van het nieuwe jaar graag nog eens met haar terugblikken. Heeft het contact met Theo haar aan het denken gezet? Spreken ze elkaar nog steeds? En heeft Ria het boek van Theo's zus inmiddels uit? Je hoort haar reactie en het hele verhaal in de fragmenten hieronder.

Tijdens de uitzending

Tijdens de uitzending belt familie van een T. Sterkeboer in Leeuwarden op met de mededeling: "Volgens mij gaat dit over onze Theo..." We krijgen een telefoonnummer door en het blijkt inderdaad de Theo te zijn die we zoeken! Theo schrikt hier wel een beetje van, maar durft het gesprek met Ria aan te gaan. "Ik schaam me voor de dingen die ik heb gedaan..." Ria en Theo besluiten het gesprek na de uitzending voort te zetten. Theo: "Ik denk dat het mij misschien ook wel goed gaat doen."

We zijn een week verder als we Ria en Theo opbellen om te vragen hoe het nu met hen gaat. De twee hadden afgesproken om het gesprek na de uitzending voort te zetten, maar Theo laat weten dat hij niets meer van Ria heeft gehoord. Ria vertelt dat ze is begonnen aan het boek van zijn zus Rita Sterkeboer, die schrijft over hun vervelende jeugd. "Ik wil het eerst lezen en dan met hem praten..."

Het verhaal

Ria is net twee jaar gescheiden en alleenstaande moeder van drie kinderen als ze in 1983 weer een man leert kennen: Theo Sterkenboer. Ze krijgen een relatie en gaan al snel samenwonen in de Daltonstraat in Schiedam. De relatie duurt uiteindelijk ‘maar’ tien maanden. “De langste en engste tien maanden van mijn leven!"

Toch is Ria nu op zoek naar hem. “Ik zou graag willen dat hij zich verantwoordt voor de dingen die hij gedaan heeft.” Met Theo heeft Ria nog een zoon gekregen: Dave, die haar elke keer weer doet herinneren aan zijn vader. “Ik moet dit afhandelen voor mezelf, want ik blijf hier mee rondlopen. Ik hoef geen lang gesprek te hebben met Theo, maar ik vind wel dat dit gesprek moet plaatsvinden. Het heeft nu een open einde en dat moet dicht. Het is belangrijk voor mij; uiteindelijk zal het me rust geven. Ik hoop dat hij nog leeft, dat hij gezond is gebleven.”

Maar wat als Theo daar geen behoefte aan heeft? "Ja, dan kan ik niks. Wat kan ik dan nog? Dan heb ik het geprobeerd…”

Aanknopingspunten:
* Theo Sterkenboer
* geboren rond 1953
* hij had vier broers en zussen
* die hebben allemaal op verschillende adressen gewoond
* Theo's ouders waren van Joodse afkomst
* zijn vader had in een kamp gezeten
* zijn ouders woonden in Utrecht
* een broer - Henk Sterkeboer - woonde in Den Haag
* Theo werkte bij de PTT (Post Telegraaf Telefoon) in Schiedam of Rotterdam
* hij werkte wisselende diensten, ook 's nachts
* hij woonde in de jaren 80 in Schiedam aan de Daltonstraat, op de begane grond
* hij is nog een tijd in Schiedam gebleven
* hij had in 1982 een relatie met Miep Kanters en kreeg met haar een dochter: Merel Kanters

Ria zoekt ex Theo Sterkenboer

Ria zocht ex Theo Sterkeboer

Ria blikt terug op zoektocht naar ex Theo Sterkeboer