Adres Onbekend
KRO-NCRV

Podcast: Jan Weeda vond eindelijk familie

  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast: Jan Weeda vond eindelijk familie

"Zo heb je helemaal niemand en zo heb je ineens een zus!"

We komen erachter dat de familie Weeda immens groot is geweest. Zijn moeder komt uit een gezin van vijftien kinderen! Eén zus zou nog in leven zijn: Lien van 83 jaar. Haar dochter reageert: “Dit gaat over mijn moeder!” Lien blijkt altijd geweten te hebben van een broer. Ze vindt het verrassend nog van hem te horen, want zoeken naar hem was haar nog niet gelukt. Jan barst in tranen uit: “Jij bent mijn zus!” Ze laten elkaar niet meer los en na de uitzending wordt lang nagepraat… In de uitzending van 22 maart 2020 blikken we terug op dit ontroerende verhaal én we horen hoe het nu, twee jaar later, gaat met Jan: "Zo heb je helemaal niemand en zo heb je ineens een zus!" Ook staat de podcast van dit verhaal sinds vandaag online. Je vindt deze via de vaste podcastplatforms (iTunes, Spotify etc.) of klik hier.

Het verhaal
Jan Weeda is geboren in Rotterdam in 1936. Wanneer hij vier jaar oud is, wordt hij naar een weeshuis gebracht. Kort daarna wordt hij in een pleeggezin in Velp geplaatst, bij de familie Meenink. Zijn pleegouders kunnen hem helaas ook niet veel meer vertellen over zijn biologische familie, want er is maar weinig bekend over hen. Het enige wat hij van zijn biologische ouders weet is dat zijn moeder Christina Weeda zou heten. Hij heeft geen geboortedatum. Hij heeft wel eens gehoord dat zijn moeder het hoofd van een Rotterdamse school zou zijn geweest.

Over zijn biologische vader weet Jan helemaal niets. Hij heeft ook geen idee of hij broers en zussen heeft. Wel heeft hij in ‘De oude Rotterdammertjes’ een verhaal gelezen dat hem heel bekend voorkomt: “In dat verhaal wordt geschreven over een kruidenierszaak in Rotterdam. Daar wordt een Willem Weeda genoemd. Misschien is dat wel familie van mij? Want de straatnamen komen mij bekend voor!”

Nu Jan ouder wordt, beginnen de vragen toch steeds meer te komen: Waarom is hij afgestaan destijds? Heeft hij nog broers en zussen en zouden zij misschien zelfs nog leven? En wat is er verder bekend over de familie Weeda? Jan hoopt dat er nog iemand is die deze vragen voor hem kan beantwoorden.

Podcast Jan Weeda vond na 82 jaar familie deel 1

Podcast Jan Weeda vond na 82 jaar familie deel 2

Podcast Jan Weeda vond na 82 jaar familie deel 3