Adres Onbekend
KRO-NCRV

Gevonden: vriend Wessel van Essen

  1. Nieuwschevron right
  2. Gevonden: vriend Wessel van Essen

“Geef me eens de hand, jongen!”

We vinden Wessel in Nijkerk, via een buurman die ons een eind op weg helpt. Wessels vrouw neemt op: “Wessel houdt helemaal niet van media-aandacht! Maar ik weet wel dat hij Jan graag terug zou willen zien.” En dus haalt ze haar man over om toch als verrassing naar de studio te komen. Jan is tenslotte weer terug in Nederland vanuit Schotland! Wessel loopt ietwat verlegen de studio binnen en loopt recht op Jan af. Hij schudt hem wel drie keer de hand. Jan staart hem aan en vol verbazing roept hij: “Je bent helemaal niets veranderd!” Na de uitzending wordt er nog lang nagepraat en voor de volgende dag staat er al een afspraak gepland om koffie te drinken. Deze vriendschap wordt weer nieuw leven ingeblazen!

Het verhaal

De boezemvrienden Jan en Wessel waren in hun jeugd onafscheidelijk. Ze groeien beide op in Amersfoort. Wessel van Essen woonde op de Kelkweg en Jan woonde daar net achter. Van kinds af aan speelden ze samen buiten. Toen ze een jaar of 15 waren gingen ze hele einden lopen, of fietsen met de tent achterop. “Daar hebben we zo van genoten altijd,” zegt Jan. En ook toen ze beide in militaire dienst gingen, beide in een ander jaar, bleef het contact. “Ik bracht Wessel wel eens terug naar de kazerne als hij even terug in Amersfoort was geweest.”

Toen ze halverwege de twintig waren verhuisde Jan naar Noorwegen. Daar ontmoette hij zijn vrouw, een Schotse. Inmiddels woont hij al 45 jaar in Schotland. Af en toe komt hij nog terug naar Amersfoort en gaat dan ook op zoek naar Wessel van Essen. Hij heeft al bij meerdere W van Essens aangebeld, maar nooit bij de goede. Nu hoopt Jan zijn oude vriend toch nog eens te ontmoeten. "Ik ben heel benieuwd of het leven hem ook zo goed vergaan is als bij mij."