Artiest

Roy Orbison - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Roy Orbison
Volgens Elvis Presley was Roy Orbison ‘de grootste zanger ter wereld’; z’n buigzame bariton werd door Bob Dylan vergeleken met die van de beroemdste operazangers. Mick Jagger zei dat hij van Roy had geleerd hoe je het juiste gevoel in een liedje moest leggen. George Harrison van The Beatles vond dat Roy je tot in het diepst van je ziel wist te raken. En volgens Barry Gibb van de Bee Gees klonk de stem van Roy als ‘the voice of God’.

Roy Orbison: herkenbaar aan z’n zwarte zonnebril, zwart gekleurde pak en vetkuif, maar vooral aan zijn zacht fluwelen stemgeluid.

Johnny Cash

Roy Kelton Orbison wordt op 23 april 1936 geboren in het plaatsje Vernon in Texas. Hij brengt zijn jeugd door in het nabij gelegen Wink, waar zijn vader hem op zesjarige leeftijd gitaar leert spelen. Als tiener richt hij met zijn studievrienden The Wink Westerners op, met wie hij wekelijks op het plaatselijke radiostation is te horen. Eind 1955 neemt hij met deze tot The Teen Kings omgedoopte bandje z’n eerste plaatje op: 'Ooby Dooby'. Dat gebeurt in de Clovis Studio van eigenaar Norman Petty, de plek waar later ook Buddy Holly zijn hits inzingt. Op advies van Johnny Cash stuurt Roy het plaatje door naar Sam Phillips, de baas van Sun Records en tevens ontdekker van Elvis Presley. Phillips is wel gecharmeerd van Orbison en laat hem in zijn studio het liedje opnieuw inzingen. In juni 1956 scoort Roy er een bescheiden eerste hitje mee. Meer succes zit er voorlopig niet in, hoewel de Everly Brothers in 1958 nog een hit scoren met 'Claudette', een liedje dat Roy heeft geschreven voor zijn vriendinnetje Claudette Fray met wie hij tot twee keer toe in het huwelijk treedt.

The Beatles

In 1959 verruilt Roy van platenmaatschappij. Hij vindt onderdak bij het kleine Monument Records van Fred Foster, de latere ontdekker van Dolly Parton en Kris Kristofferson. De naam van het platenlabel staat garant voor een ongelofelijke serie van monumentale Orbison-hits waaronder 'Only The Lonely', 'Blue Angel', 'Running Scared', 'Crying', 'Dream Baby' en 'In Dreams', dat later succesvol wordt gecoverd door onder andere René Froger. In 1963 maakt Roy een uiterst succesvolle tournee door Engeland. Dat doet hij samen met The Beatles, met wie Roy een levenslange vriendschap sluit. Hij moedigt hen aan naar Amerika te komen en staat daarmee aan de basis van hun enorme successen overzee.

Pretty Woman

In 1964 scoort Roy met 'Oh, Pretty Woman' de grootste hit uit zijn carrière. Ook in Nederland bereikt 'Oh, Pretty Woman' de eerste plaats van de hitlijsten. Bijna dertig jaar later fungeert het liedje als thema voor een gelijknamige romantische film met in de hoofdrollen Julia Roberts en Richard Gere. De hit is kenmerkend voor het repertoire van Roy, die er een geheel eigen stijl op nahoudt vol van romantiek, nostalgie en melodramatisch hartzeer. Halverwege de jaren ’60 toert Roy de wereld rond met onder anderen de Beach Boys en de Rolling Stones.

Tragedies

Maar het lot is Roy Orbison niet langer gunstig gezind. In 1966 komt zijn vrouw Claudette om het leven als zij op de motor wordt aangereden door een vrachtwagen. Twee jaar later brandt het huis van Roy af, waarbij z’n twee zoons Roy Jr. en Anthony om het leven komen. De zanger stort geestelijk in en belandt in een diepe crisis. In de jaren die volgen scoort Roy geen hits meer. Wel treedt hij met enige regelmaat op in Europa. Na een hartaanval krijgt Roy in 1978 een aantal bypasses. Hij herstelt goed van de operatie en voelt zich als herboren.

Supergroep

Mede dankzij David Lynch’s cultfilm Blue Velvet, waarin z’n hit In Dreams prominent aanwezig is, maakt Roy Orbison in 1987 een geslaagde comeback. Z’n terugkeer wordt gevierd met een groots concert in Los Angeles, waar Roy duetten zingt met onder anderen Bruce Springsteen, Elvis Costello, Bonnie Raitt en Jackson Browne. Ook wordt hij gevraagd voor The Traveling Wilburys, een supergroep die verder bestaat uit George Harrison, Bob Dylan, Tom Petty en Jeff Lynne. Met The Traveling Wilburys is Roy weer succesvol.

Overlijden

Alle aandacht zorgt er voor dat Roy een nieuw platencontract krijgt aangeboden. Samen met Jeff Lynne en zanger Bono van de Ierse rockband U2 start hij met de opnamen van een nieuw album, getiteld Mystery Girl. De eerste single van het album 'You Got It' wordt een grote hit. Helaas is het Roy Orbison niet gegeven lang te genieten van dit hernieuwde succes. Op 6 december 1988 bezwijkt The Big O op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval in een ziekenhuis in Nashville. Daarmee komt een tragisch einde aan het leven van een legendarisch zanger, die zelf ooit op de vraag hoe men hem zich na zijn dood moest herinneren antwoordde: “Als men zich mij maar herinnert, dan vind ik dat al prima.”

Na zijn dood sprak Paul McCartney over zijn vriend: “Roy Orbison was één van de grootste rock’n’roll sterren ter wereld en zal dat ook altijd blijven.”