Artiest

Neil Sedaka - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Neil Sedaka
"Neil is misschien niet de beste liedjesschrijver, de beste zanger of de beste pianist ter wereld, maar bij elkaar opgeteld doet niemand die dingen beter dan hij!" zo typeert de vrouw van Neil Sedaka haar echtgenoot. Gelet op het enorme succes dat haar man de afgelopen vijftig jaar had, heeft mevrouw Sedaka helemaal gelijk. Zo scoorde Neil Sedaka tientallen wereldhits die hij óf zelf zong óf die hij schreef voor andere wereldberoemde artiesten zoals Connie Francis, Elvis Presley, Neil Diamond en The Carpenters.

Piano

Neil Sedaka wordt op 13 maart 1939 geboren in Brooklyn, New York. Zijn vader Mac Sedaka is een taxichauffeur van Joods Turkse afkomst; zijn moeder Eleanor heeft een Pools Russische achtergrond. Neils interesse voor muziek begint al op jonge leeftijd. Hij luistert dagelijks naar de radio en kruipt op school achter de piano. Het is dan ook Neil’s onderwijzer die zijn ouders attendeert op het muzikale talent van hun zoon. Hij adviseert hen een piano voor Neil aan te schaffen. Moeder Eleanor zoekt een bijbaantje en na zes maanden staat er een tweedehands piano in huize Sedaka. Op achtjarige leeftijd zit Neil al vijf uur per dag achter de piano te oefenen. Neil speelt zijn vingers blauw want hij wil dolgraag naar het conservatorium .  In 1947 doet hij auditie voor  het kinderklasje van de beroemde Juilliard School Of Music. Neil wordt aangenomen en volgt iedere zaterdag de vooropleiding voor dit prestigieuze conservatorium.

Rock’n’roll

Wanneer Neil op 13-jarige leeftijd zit te spelen in een plaatselijk restaurant, wordt hij aangesproken door een dame. Zij stelt hem voor aan haar 16-jarige zoon Howard Greenfield, die poëtische teksten schrijft. Deze ontmoeting vormt het begin van een langdurige samenwerking tussen Neil en Howard. Met z'n tweeën schrijven ze tientallen liedjes. Op voorspraak van de legendarische Arthur Rubinstein krijgt Neil Sedaka in 1956 een beurs voor de Juilliard School Of Music. In hetzelfde jaar scoort Elvis Presley met 'Heartbreak Hotel' zijn eerste grote hit. Het rock'n'roll tijdperk is aangebroken.

Liedjesfabriek

Neil is nog maar net begonnen aan zijn klassieke opleiding als hij in de ban raakt van het fenomeen rock'n'roll. Samen met een paar schoolkameraden richt hij de band The Tokens op, tot groot ongenoegen van zijn moeder. Hoewel Neil met The Tokens weinig succes kent – zonder hem scoort de groep later een Amerikaanse nummer 1-hit met 'The Lion Sleeps Tonight' - ,  geniet hij samen met Howard Greenfield wel enige naamsbekendheid in het rock'n'roll wereldje. Als gevolg daarvan krijgt het duo een baan aangeboden in de 'liedjesfabriek' The Brill Building op Broadway New York, waar ze samen met jonge talenten als Burt Bacharach, Hal David, Neil Diamond en Carole King liedjes mogen schrijven voor andere artiesten.  Het duo schrijft onder meer de hits 'Stupid Cupid' en 'Fallin’' voor Connie Francis.

Liefdesrelatie

Ondertussen probeert Neil een eigen carrière als rock’n’roll zanger van de grond te krijgen. Hij tekent een platencontract bij RCA Records, brengt een paar liedjes op single uit waarvan alleen 'The Diary' een klein hitje wordt.  “Ik wist dat ik een grote hit nodig had, anders zou ik nooit meer de kans krijgen zelf een plaat te maken. Het was d’r op of d’r onder,” aldus Neil. Die grote hit ontstaat op zijn werkplek in The Brill Building. Neil wordt namelijk hopeloos verliefd op zijn collega Carole King.  Hun korte maar hevige liefdesrelatie inspireert hem tot het schrijven van het liedje 'Oh! Carol'. Neil brengt het liedje op single uit en scoort er in 1959 zijn zo felbegeerde eerste wereldhit mee.

Idool

Na het succes van 'Oh! Carol' volgen wereldhits als 'Stairway To Heaven', 'Calendar Girl', 'Happy Birthday Sweet Sixteen' en 'Breaking Up Is Hard To Do'. Samen zijn ze goed voor 25 miljoen verkochte exemplaren. Neil Sedaka is een jeugdidool geworden. Maar terwijl hij overal ter wereld concerten geeft, doet de zogenaamde British Invasion zijn intrede. Engelse beatgroepen als The Beatles en de Rolling Stones verdringen Neil uit de hitlijsten. Neil leert de betrekkelijkheid van populariteit kennen en legt zich weer toe op het componeren van liedjes voor anderen.

Grammy

Zo componeert Neil in de loop der jaren hits voor Cher, Tom Jones, Tony Christie, Andy Williams, The Monkees en The Carpenters.  In 1976 scoort het Nederlandse Full House - met daarin onder anderen de voetballende tv-presentator Frank Kramer - een grote hit met zijn compositie 'Standing On The Inside'. In datzelfde jaar ontvangt Neil een Grammy Award voor het liedje 'Love Will Keep Us Together', waarmee het duo Captain & Tennille een Amerikaanse nummer 1-hit weet te scoren.

Elton John

Halverwege de jaren ’70 staat Neil zelf weer in de hitparade. Dat gebeurt met het liedje 'Laughter In The Rain', dat wordt uitgebracht op het platenlabel van Elton John. Neil scoort er een Amerikaanse nummer 1-hit mee, net zoals met zijn single Bad Blood waaraan Elton John zijn vocale medewerking verleent.  Ook het samen met zijn dochter Dara Sedaka gezongen duet Should’ve Never Let You Go wordt een hit.  In 1986 overlijdt Howard Greenfield aan de gevolgen van AIDS. Als eerbetoon aan zijn vriend brengt Neil het album 'My Friend' uit met daarop de beste liedjes die zij ooit met z’n tweeën hebben geschreven.

Podium

In 2005 scoort Tony Christie opnieuw een gigantische hit met Neil’s compositie '(Is This The Way To) Amarillo'. In Nederland is Albert West er succesvol mee. In 2007 viert Neil zijn vijftigjarige artiestenjubileum. Dat doet hij met een uitgebreide 50 Years Of Hits gouden jubileumtour. De tour loopt door tot in 2009 en voert hem opnieuw de hele wereld over . Want iedereen is nog steeds nieuwsgierig naar de man wiens liedjes werden opgenomen door Elvis Presley, Shirley Bassey, Cliff Richard en Engelbert Humperdinck maar ook door Abba, Gloria Estefan en John Travolta.

De inmiddels 74-jarige Neil Sedaka is nog altijd gelukkig getrouwd met zijn eerste vrouw Leba, met wie hij in 1962 in het huwelijk trad. Samen genieten ze van hun kinderen, kleinkinderen en het mooie leven dat zij met z’n tweeën hebben. Daarnaast geeft hij jaarlijks nog tientallen concerten in binnen- en buitenland. Want behalve met zijn vrouw kan Neil Sedaka zich geen leven voorstellen zonder piano en een podium.