Artiest

Clouseau - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Clouseau
Nadat Koen en Kris Wauters in 1984 met enkele vrienden het huwelijk van hun zus muzikaal opgeluisterd hebben, wordt Bob Savenberg gevraagd een bandje op te richten voor een ‘aperitiefconcert’. Op 11 november zit het cultureel centrum afgeladen vol en kan het publiek, een aperitiefje in de hand, voor het eerst kennismaken met Clouseau. De band speelt vooral covers, maar ook enkele eigen nummers.

Dankzij het succes van het aperitiefconcert mag Clouseau nog een aantal optredens spelen. In de zomer van 1997 spelen Bob Savenberg, Kris en Koen Wauters, Tjenne Berghmans en Karel Theys op Marktrock in Leuven. Daar worden ze ontdekt, kort daarna nemen ze hun eerste single ‘Brandweer’ op. In maart 1989 neemt Clouseau met het nummer 'Anne' deel aan de preselecties voor het Eurovisie Songfestival. De band wordt tweede, maar de single gaat wel als zoete broodjes over de toonbank.

Hoezo?

Die zomer speelt Clouseau voor de tweede keer op Marktrock en in september komt het eerste album, Hoezo?, uit. Clouseau is een hype geworden, en frontman Koen Wauters doet vele meisjesharten sneller kloppen. In 1990 breekt Clouseau ook door in Nederland, dankzij 'Daar Gaat Ze'. De single staat dertien weken in de Top 40, waarvan zeven op nummer twee. Alleen Sinead 'O Connor’s 'Nothing Compares 2 U' houdt Clouseau van de eerste plek weg. Datzelfde jaar verlaat Tjenne Berghmans de band en komt het tweede album Of Zo uit. Het jaar erop mag Clouseau dan toch naar het Eurovisie Songfestival, maar 'Geef Het Op' komt niet verder dan een zestiende plaats.

Trio

Karel Theys houdt Clouseau voor gezien. Zonder hem brengen de drie overgebleven bandleden een eerste Engelstalige cd uit en een live-album. Hoewel het succes in eigen land afneemt, haalt Clouseau in 1992 in Duitsland de Top 20 en tourt de band met Roxette. 1993 wordt het jaar van het tweede Engelstalige album In Every Small Town. Clouseau houdt in Nederland een elfstedentocht per trein: tussen half zes ’s morgens en zes uur ’s avonds speelt de band akoestische optredens op stations. Ondanks de originele campagne valt het succes van het album tegen. In 1995 brengt Clouseau weer een Nederlandstalige cd uit, en met Oker groeit de populariteit weer. 'Passie' wordt de eerste nummer 1-hit in Nederland. Ook 'Laat Me Nu Toch Niet Alleen' wordt een grote hit.

Rust

Na een rustpauze in 1996 en het vertrek van oprichter Bob Savenberg, gaan de broertjes Wauters samen verder. In september komt Adrenaline in de rekken, gevolgd door een tournee die al voor aanvang uitverkocht is. Eind 1997 brengen Koen en Kris Wauters hun eerste verzamel-cd uit. Het jaar erop is een sabbatjaar. Koen Wauters blijft echter niet stilzitten: naast de muziek heeft hij een succesvolle carrière als tv-presentator. Ook op privévlak gaat het hem voor de wind. Hij ontmoet de Nederlandse Carolijn Lilipaly, bekend van haar VJ-werk op MTV, en aan het einde van het jaar trouwen de twee in het diepste geheim tijdens een vakantie op Sint Maarten.

Lifetime Achievement

In 2000, inmiddels heeft Clouseau ook In Stereo en het live-album Clouseau Live uitgebracht, onderscheidt Vlaams minister van Cultuur Anciaux Koen en Kris Wauters met een Lifetime Achievement Award, dit omdat er in totaal twee miljoen Clouseau-cd’s over de toonbank zijn gegaan. Ballades is een verzamelaar en verschijnt in 2001. In oktober ligt En Dans in de winkels. Hierop staan vooral snelle nummers, maar in Nederland lijkt hij geen records te breken.

Clouseau Danst!

In het voorjaar van 2016 brengt het duo een nieuw album uit getiteld Clouseau Danst waar alleen maar dansbare nummers op staan. De broers vonden dat hun management alleen maar ballads wilde uitbrengen en ze hierdoor een beetje tegen begon te werken. Door enkel dansbare nummers te maken moest de platenmaatschappij wel meewerken. Op het album staan onder meer de hits 'Zin Om Te Bewegen' en 'Droomscenario'.