Artiest

Percy Sledge - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Percy Sledge
Soulzanger uit de zuiden van de VS. Percy Sledge is onsterfelijk geworden door zijn grootste klassieker ‘When A Man Loves A Woman’. Zijn stijl wordt, net als die van bijvoorbeeld Solomon Burke, gerekend tot de Southern Soul.

Percy Sledge (1941) maakt begin jaren zestig deel uit van de vocal-groep The Esquires, die vooral optreedt in en rond zijn woonplaats Sheffield, Alabama. De lokale diskjockey en studio-eigenaar, Quin Ivy, adviseert Sledge een solocarrière te beginnen en werpt zichzelf op als producer. In februari 1966 duiken zij, met een aantal sessie-muzikanten uit Muscle Shoals de opnamestudio in. Net daarvoor is de relatie van Sledge en zijn vriendin op de klippen gelopen en de zanger laat tijdens een van de nachtelijke studiosessies zijn emoties de vrije loop.

Ongepolijst

Quin Ivy schrijft op basis van die smartelijke improvisaties het nummer ‘When A Man Loves A Woman’. Sledge zingt uit het diepst van zijn hart zijn teksten in. Ivy gaat met deze opnames naar Atlantic Records dat het nummer wel wil uitbrengen, mits enkele delen opnieuw worden opgenomen, waaronder het lichtelijk valse blazersgedeelte. Atlantic kiest echter vlak voor de release toch voor de eerste, meer ongepolijste versie. En met succes: het nummer wordt direct een grandioze nummer 1-hit en geldt sindsdien als een van de klassiekers van de soul. In diezelfde kenmerkende stijl verschijnen bij Atlantic de nummers ‘Warm And Tender Love’ en ‘It Tears Me Up’ uit. Beide worden hits.

Gebruik

Het succes van ‘When A Man Loves A Woman’ zal Percy Sledge echter nooit meer evenaren. Aan het eind van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig brengt hij regelmatig singles uit die wel zeer gewaardeerd worden bij zijn fans maar geen van allen een hit worden. In 1974 verlaat hij Atlantic Records en tekent bij Capricorn Records, waar hij ‘I’ll Be Your Everything’ uitbrengt, een onverwacht succes. ‘When A Man Loves A Woman’ wordt wereldwijd veel gebruikt voor commercials en in films. Als gevolg daarvan verschijnt het nummer regelmatig opnieuw in hitlijsten. Percy Sledge blijft mede daarom een veelgevraagd artiest. In 1994 komt van hem een nieuw album uit vol met nieuwe nummers: Blue Night.