Artiest

Otis Redding - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Otis Redding
Soulzanger uit de jaren ’60, die sterft op het moment dat hij eindelijk de kans krijgt door te breken in de popwereld. In het begin van zijn carrière wordt Otis Reddings stem en performance vergeleken met die van Little Richard. Vanaf 1965 drukt de zanger zijn eigen stempel op de moderne soulmuziek met nummers als 'Mr Pitiful' en 'Satisfaction', een cover van de Rolling Stones en 'Respect'. De laatste wordt later een enorme hit dankzij zangeres Aretha Franklin.

De Rolling Stones hebben “respect” voor Reddings sound en tonen dit door 'That’s How Strong My Love Is' en 'Pain In My Heart' te coveren. Redding laat zijn waardering blijken door op zijn beurt het nummer 'Satisfaction' “terug te zingen”. Ondanks het feit dat veel blanke artiesten en groepen zijn muziek goed vinden, scoort Redding middelmatig in de hitlijsten. Zijn succes lijkt een beetje beperkt tot de soulwereld.

Verrassing

In 1967 krijgt Redding officiële erkenning vanuit de blanke muziekkringen doordat hij een hit scoort samen met zangeres Carla Thomas. Het nummer 'Tramp' is dan ook een voorbode van (kortstondig) succes. Begin december 1968 wordt het tragisch mooie nummer 'The Dock Of The Bay' opgenomen. Alles aan het lied is verrassend: de persoonlijke overdenkingen en emoties in de tekst, het instrumentale aspect en Redding’s ontwikkeling qua stemgeluid.

Tragedie

'The Dock Of The Bay' doet het geweldig in de noteringen. Helaas is Redding er zelf niet meer om te genieten van het succes. Op 26-jarige leeftijd, enkele dagen na de opname van zijn hit, komt de zanger om het leven in een vliegtuigongeluk. Het mag niet verwonderlijk zijn dat mensen zich nog regelmatig afvragen wat Redding verder had kunnen bijdragen aan de wereld van muziek.