Artiest

Anneke Grönloh - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Anneke Grönloh
Met meer dan dertig miljoen verkochte platen wereldwijd, zestien gouden en platina onderscheidingen en hitnoteringen in bijna vijftig landen mag Anneke Gronlöh zonder meer de succesvolste Nederlandse zangeres van de jaren zestig worden genoemd. Nog steeds worden haar nummer 1-hits 'Brandend Zand', 'Paradiso', 'Soerabaja' en 'Cimeroni' dagelijks op de radio gedraaid.

Indonesië

Anneke Grönloh wordt op 7 juni 1942 geboren in Tondano op Noord Celebes in Indonesië. Haar prille jeugd brengt zij met haar moeder door in een Jappenkamp. Ook vader Grönloh, een Haagse sergeant-majoor, zit opgesloten in een gevangenkamp. In deze moeilijke tijden leert Anneke van haar moedert allerlei traditioneel Maleise liedjes, die ze na de bevrijding voor de manschappen van haar vader ten gehore brengt. Haar beloning bestaat uit chocolade en pinda’s. Na de oorlog keert het gezin Grönloh terug naar Nederland. Anneke groeit op in Eindhoven en blijkt een talent te hebben voor zang en cabaret. Al op 16-jarige leeftijd treedt zij als Yokkot –jang op in Nederland, België en Duitsland.

Miss Dynamite

Niet lang daarna ontmoet Anneke op het Gemeentelijk Lyceum in Eindhoven de één jaar oudere Peter Koelewijn. Samen met Peter en zijn Rockets treedt zij als Miss Dynamite op met een wervelende rock & roll show. In december 1959 wint Anneke het Cabaret Der Onbekenden. De hoofdprijs is een platencontract. In 1960 verschijnt haar debuutsingle 'Asmara', die weliswaar geen hit wordt in Nederland maar wél in Azië. Ze behaalt er zelfs de eerste plaats mee in Singapore.

Brandend Zand

Anneke brengt nog wat singletjes uit, waaronder het redelijk succesvolle 'Trui Trui Slobbertrui', maar breekt in 1961 pas echt door naar het grote publiek wanneer haar single 'Brandend Zand' wordt uitgebracht. Met dit uit het Duits vertaalde liedje staat zij binnen de kortste keren hoog genoteerd in de hitlijsten. Iedereen zingt mee over Zwarte Dino die wanhopig zijn Nina probeert te veroveren op ene Rocco. In Nederland staat 'Brandend Zand' maandenlang op de eerste plaats om te worden afgelost door Anneke’s volgende grote hit 'Paradiso'. Van beide singles worden honderdduizenden exemplaren verkocht. Opeens is Anneke een beroemde tienerster.

Eurovisie Songfestival

Met hits als 'Soerabaja', 'Cimeroni' en 'Wladimir' domineert Anneke de Nederlandse hitlijsten. Ook internationaal gezien is zij enorm succesvol. Anneke scoort grote hits in landen als Duitsland, Spanje, Joegoslavië, Suriname, Maleisië, Indonesië en Singapore. Daar is zij ook een graag geziene gaste die regelmatig terugkeert voor optredens. In 1964 neemt Anneke namens Nederland deel aan het Eurovisie Songfestival. Met het liedje 'Jij Bent Mijn Leven' eindigt zij in Kopenhagen op een tiende plaats. Datzelfde jaar treedt Anneke in het huwelijk met Wim-Jaap van der Laan alias Wim Croupier van Radio Veronica’s Teenbeat.

Nieuws

De opkomst van The Beatles maakt een einde aan Anneke’s hitsuccessen. Hoewel ze prachtige platen blijft maken, zijn die niet meer zo succesvol als in haar beginjaren. De verminderde belangstelling in Nederland compenseert Anneke met succesvolle tournees door Azië. Met haar optreden in Ramses Shaffy’s theaterprogramma Shaffy Verkeert, de opening van haar eigen restaurant in Eindhoven, haar vertolking van Tina Turner in de Playbackshow van Hennie Huisman, de onverwachte hoofdrol die zij krijgt in een aflevering van Mies Bouwmans In De Hoofdrol, een theatertour met Jeans, de claim die zij indient bij haar oude platenmaatschappij, haar aanwezigheid in het Big Brother-huis, de controverse met Paul de Leeuw en haar gastrol in het jubileumtheaterprogramma van Purper blijft Anneke ook in eigen land in het nieuws.

Gouden jubileum

In 2008 is Anneke te zien in de speelfilm Ver Van Familie. In deze op een roman van Marion Bloem gebaseerde film speelt Anneke de hoofdrol van Oma Em. In 2009 viert Anneke haar gouden artiestenjubileum. Dat doet zij met het geven van een aantal speciale jubileumconcerten in Nederland, Singapore en Maleisië. Zo treedt Anneke op in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag met vrienden als Willeke Alberti, Ronnie Tober, Ria Valk, Imca Marina en Riem de Wolff van de Blue Diamonds. Van deze show, die in 2010 door Omroep Max wordt uitgezonden, wordt een cd en dvd uitgebracht getiteld 50 Jaar Anneke Grönloh Jubileumgala.

Tijdens de presentatie van de cd en dvd wordt Anneke liefdevol toegesproken door haar oude vriend Henk van der Meijden. Deze nestor van de Nederlandse showbizz-journalistiek roemt Anneke’s verdiensten en de speciale plaats die zij als alom gewaardeerde diva inneemt binnen zowel de nationale als internationale muziekwereld. Verrassend

Ook in 2011 blijft Anneke optredens verzorgen in binnen- en buitenland. Daarnaast is zij te zien in het televisieprogramma Op Volle Toeren van Ali B, die samen met zijn vriend Gio een eigen bewerking maakt van Anneke’s hit 'Brandend Zand'. Op haar beurt zingt Anneke een liedje van Gio. Zo voegt deze nog altijd populaire Nederlands Indische diva iedere keer weer een verrassend nieuw hoofdstuk toe aan haar imposante carrière.