NPO Radio 5

Anneke Grönloh, 1942 - 2018

  1. Nieuwschevron right
  2. Anneke Grönloh, 1942 - 2018

De zangeres, bekend van evergreens als 'Branden Zand' en 'Soerabaja' overleed in september 2018 op 76-jarige leeftijd.

Groots

Met meer dan dertig miljoen verkochte platen wereldwijd, zestien gouden en platina onderscheidingen en hitnoteringen in bijna vijftig landen was Anneke Grönloh zonder meer de succesvolste Nederlandse zangeres van de jaren zestig.

Indonesië

Anneke Grönloh wordt op 7 juni 1942 geboren in Tondano op Noord Celebes in Indonesië. Haar prille jeugd brengt zij met haar moeder door in een Jappenkamp. Ook vader Grönloh, een Haagse sergeant-majoor, zit opgesloten in een gevangenkamp. Na de oorlog keert het gezin Grönloh terug naar Nederland. Anneke groeit op in Eindhoven en blijkt een talent te hebben voor zang en cabaret.

Miss Dynamite

Niet lang daarna ontmoet Anneke op het Gemeentelijk Lyceum in Eindhoven de één jaar oudere Peter Koelewijn. Samen met Peter en zijn Rockets treedt zij als Miss Dynamite op met een wervelende rock & roll show. In december 1959 wint Anneke het Cabaret Der Onbekenden. De hoofdprijs is een platencontract. In 1960 verschijnt haar debuutsingle 'Asmara'.

Brandend Zand

Anneke brengt nog wat singletjes uit, waaronder het redelijk succesvolle 'Trui Trui Slobbertrui', maar breekt in 1961 pas echt door naar het grote publiek wanneer haar single 'Brandend Zand' wordt uitgebracht. Met dit uit het Duits vertaalde liedje staat zij binnen de kortste keren hoog genoteerd in de hitlijsten. In Nederland staat 'Brandend Zand' maandenlang op de eerste plaats om te worden afgelost door Anneke’s volgende grote hit 'Paradiso'.

Eurovisie Songfestival

Met hits als 'Soerabaja', 'Cimeroni' en 'Wladimir' domineert Anneke de Nederlandse hitlijsten. Ook internationaal gezien is zij enorm succesvol. Anneke scoort grote hits in landen als Duitsland, Spanje, Joegoslavië, Suriname, Maleisië, Indonesië en Singapore. Daar is zij ook een graag geziene gaste die regelmatig terugkeert voor optredens. In 1964 neemt Anneke namens Nederland deel aan het Eurovisie Songfestival. Met het liedje 'Jij Bent Mijn Leven' eindigt zij in Kopenhagen op een tiende plaats.

NPO Radio 5

De zangeres was meermaals te horen op NPO Radio 5, onder meer bij onze uitzending op de Veteranendag.

Terugluisteren

Maandag 17 september 2018 besteedde Hijlco Span in Volgspot een uur lang aandacht aan Anneke Grönloh, met o.a. Willeke Alberti, Ronnie Tober, Ruud van Lieshout en Frans Mulder:

In memoriam Anneke Grönloh

Anneke Grönloh op NPO Radio 5