Artiest

The Rascals - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Rascals
Samen met de Righteous Brothers, Mitch Ryder en enkele anderen, de top van de blanke soul der sixties. The Rascals zijn in de jaren '60 in staat om de tijdgeest te volgen en na verloop van tijd hun inspiratie ook uit de Britse invasie, de psychedelische rock, gospelmuziek en zelfs wat jazz en Latino te putten.

Score

Bekende singles zijn 'Good Lovin'', 'How Can I Be Sure', 'Groovin'' en 'People Got To Be Free'. Wanneer ze proberen de spanningsboog op meer dan die drie minuten -die voor een singletje nodig zijn- te plaatsen stranden ze. En deze mislukking, die gepaard gaat met het verlies van sleutelfiguren, leidt uiteindelijk tot ondergang van de band in de 70er jaren.

Oorsprong

Het ontstaan van de Rascals vinden we in de twist- en barbands van New York . Keyboardspeler/zanger Felix Cavaliere, de leider van de groep, speelt bij Joey Dee & the Starliters en ontmoet daar de Canadese gitarist Gene Cornish en zanger Eddie Brigati. Brigati verdeet de voorzang met Cavaliere en schrijft veel van de muziek met hem. Wanneer drummer Dino Danelli mee gaat doen worden zij de Rascals. Ondanks hun bezwaar verkoopt manager Sid Bernstein (die de beroemde Beatles concerten in de Carnegie Hall en het Shea Stadion had geregeld) hen als de Young Rascals, maar dat "Young" verdwijnt na een paar jaar van de posters.

De band is mateloos populair in Canada. De groep komt in verschillende gedaanten en onder verschillende namen af en toe weer bij elkaar.