Artiest

Eagles - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Eagles
Rockband uit Los Angeles. De Eagles hebben het best verkochte album in Amerika aller tijden op hun naam staan. Eagles - Their Greatest Hits 1971-1975 staat bij maar liefst 26 miljoen Amerikanen in de cd- of platenkast. (Van Hotel California zijn meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht.) Na 11 jaar houden The Eagles er in 1982 mee op. Zanger Don Henley scoort solo een hit met 'Boys Of Summer'.

Eagles is een band van veel: veel hits, veel formatiewisselingen, veel prijzen en veel muziekstijlen. Het begint allemaal in 1970 als producer John Boylan de muzikanten Glenn Frey, Bernie Leadon, Randy Meisner en Don Henley bij elkaar brengt om een gelegenheidsband te vormen rondom Linda Rondstadt. Het blijkt een goede combinatie te zijn en de vier mannen gaan naar Engeland om samen aan een album te werken. 

Naar de Grammy

In 1972 komt Eagles uit en de country-/folkplaat wordt binnen een jaar tijd goud. Ook het melancholische vervolgalbum Desperado (1973) en het wat ruigere, meer rock & roll-achtige On the Border doen het goed. Voor deze laatste plaat wordt sessiegitarist Don Felder, goede vriend van Leadon gevraagd om mee te spelen. Dit bevalt zo goed, dat hij mag blijven. Met het nummer ‘Lyin’ Eyes’ afkomstig van het album One Of These Nights, winnen Eagles een Grammy Award. 

Nog meer

Halverwege de wereldtour in ’75, verlaat banjo- en mandolinespeler Bernie Leadon de band. Joe Walsh is zijn vervanger. Vlak na deze tournee wordt Hotel California opgenomen met de, gelijknamige, voor iedereen mee te zingen, superhit. En met dit album wint Eagles opnieuw een Grammy. Na nog een bandwisseling (bassist Meisner wordt vervangen voor Timothy B. Schmidt), nog een Grammy Award (voor ‘Heartache Tonight’) en nog wat albums, gaat de band in 1982 uit elkaar. Allemaal kiezen ze voor een solocarrière, waarbij Henley het best presteert. De voormalig drummer doet het goed als singer/songwriter en wint met het nummer ‘The End of the Innocence’  (u raadt het) een Grammy.

Millennium

In 1994 komt de band bij elkaar voor een succesvolle reünietournee. Nog één keer brengen ze een album uit. Hell Freezes Over bereikt in een klap de nummer 1-positie in de hitlijsten en breekt alle verkooprecords. Nog meer blijk van waardering krijgen de bandleden als ze vier jaar later worden opgenomen in Rock & Roll Hall Of Fame. Vlak voor het einde van de eeuw speelt de band nog een groot millennium concert in het Staples Center in Los Angeles.Een nieuw Eagles-album (het eerste studioalbum sinds 1979) kreeg de naam The Long Road To Eden. Het album wordt in 2007 uitgebracht, met als single 'Busy Being Fabulous'. In 2009 komt een live-album uit, en toert de band met een stop in Arnhem.