Artiest

The Doobie Brothers - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Doobie Brothers
Amerikaanse band die in Nederland vooral bekend is van de singles 'Listen To The Music', 'Long Train Runnin' en 'What A Fool Believes'.

De Doobie Brothers ontstaan door jamsessies van zanger/gitarist Tom Johnston, drummer John Hartman, bassist Dave Shogren en gitarist Patrick Simmons. Johnston en Hartman kennen elkaar van de country-rockband Pud die na een korte periode al uit elkaar ging.

Marihuana

Het viertal besluit serieus werk van muziek te gaan maken en geeft hun band de naam Doobie Brothers, refererend naar het marihuana gebruik van de groep. De groep krijgt al snel een trouwe schare volgelingen in zuidelijk Californië, vooral onder Hell’s Angels is de groep erg populair. In 1971 ligt hun eerste album, simpelweg Doobie Brothers genaamd, in de winkel. Ten tijde van de release van het tweede album wordt Shogren vervangen door Tiran Porter en besluit de een tweede drummer aan te stellen, dit wordt Michael Hossack.

Wisselingen

Het album krijgt de titel Toulouse Street en levert de goedverkopende singles ‘Listen to the Music’ and ‘Jesus Is Just Alright’. What Were Once Vices Are Now Habits is de titel van het volgende Doobie Brothers album. Michael Hossack wordt voor die plaat vervangen door Keith Knudsen. Op de plaat is ook voormalig Steely Dan gitarist Jeff Baxter te horen. Baxter wordt uiteindelijk een echte ‘Doobie’ en is dan ook te horen op het volgende album van de Doobie Brothers: Stampede (1975). Tijdens de promotietour voor dat album wordt Tom Johnston ziek en hij wordt vervangen door Michael McDonald. 

Succesvolle sound

Het succes van Stampede valt tegen waardoor de band besluit het over een andere boeg te gooien. McDonald en Baxter krijgen meer invloed en de band krijgt iets meer jazz en funk invloeden, wat goed te horen is op het album Takin' It to the Streets. Het nieuwe Doobie Brothers geluid levert de band platina op. Het volgende album, Minute by Minute, wordt nog succesvoller, mede door de single ‘What a Fool Believes’.

Vaarwel

Na dit album besluiten Baxter en Hartman uit de band te stappen. Het duurde een jaar voordat de band vervanging was gevonden. Gitarist John McFee, drummer Chet McCracken and saxofonist Cornelius Bumpus kwamen bij de band en speelden mee op het album One Step Closer. In 1982 kondigt de band aan er mee te stoppen. Er komt nog een afscheidstour en een live album, simpelweg Farewell Tour geheten. 

Terugkeer?

Vijf jaar later, in 1987, kwam de band weer bij elkaar voor een korte reünietour, overigens zonder McDonald. In 1989 komt de band met een doorstart met een aantal leden van de vroege versie van de Doobies, Johnston, Simmons, Hartman, Porter, and Hossack. Het album Cycles wordt uiteindelijk goud en de Doobie Brothers lijken weer helemaal terug te zijn. Dit blijkt echter niet het geval, het volgende album, Brotherhood, wordt een teleurstelling en de Doobies besluiten het bij touren te houden.

Sibling Rivalry

In 1995 komt Michael McDonald weer bij de band en komt het album Rockin' Down the Highway uit. In 2000 veranderd de komt er weer een verandering in de bezetting van de band. De band bestaat nu uit Michael Hossack, Tom Johnston, Keith Knudsen, John McFee, Patrick Simmons aangevuld met toetsenist Guy Allison, saxophonist Marc Russo en Skylark. Deze groep maakt het album Sibling Rivalry wat in 2001 in de winkels ligt. In 2004 overlijdt Keith Knudsen aan de gevolgen van een longontsteking.