Artiest

Tom Waits - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Tom Waits
Amerikaanse singer/songwriter met karakteristiek stemgeluid die begin 1994 samen met Gavin Bryars een Top 20-hit scoort met 'Jesus' Blood Never Failed Me Yet'. Tom Waits wint in zowel 1992 als in 1999 een Grammy Award. Rod Stewart brengt in 1990 de cover 'Downtown Train' uit. Ook 'Ol' 55' is een veel gecoverde song van Tom Waits (door o.a. de Eagles, Acda & De Munnik, K's Choice en Sarah McLachlan). De song 'Tom Waits' (terug te vinden op Urban Solitude uit 1999) van Anouk is een ode aan de zang

Ol' 55

Tom Waits kreeg zijn platencontract aangeboden in 1971 door de manager van Frank Zappa. Het duurde twee jaar voor hij zijn eerste album Closing Time uitbracht. In eerste instantie kreeg het album weinig aandacht maar werd opgepikt toen The Eagles het nummer ‘Ol’ 55’ coverden.

In de jaren tachtig begint Waits voor films en theater muziek te schrijven en speel zelf ook in verschillende kaskrakers. Dat decennium verlaat hij zijn label en wordt zijn muziek minder mainstream.  

Real Gone

Het album Real Gone is opgenomen in een oud schooltje in Mississipi, waar Waits zich met zijn vrouw Kathleen Brennan, zijn zoon Casey Waits en muzikanten heeft terug getrokken (o.a. Brian "Brain" Mantia (Primus)). In een interview met het Amerikaanse blad Billboard zegt Waits:"Ik ben behoorlijk opgetogen over het resultaat. Mijn nieuwe songs gaan over politiek, ratten, dansen, auto's, piraten, boerderijen, moeders, likeur, treinen, dood, carnaval, zonden en opknopingen. Het is, met andere woorden, the same 'ol dirty business."

Nummers Tom Waits