Artiest

Nina Simone - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Nina Simone
Amerikaanse r&b-/jazz-zangeres die twee nummer 1-hits scoort in ons land: 'Ain't Got No - I Got Life' in 1969 en 'My Baby Just Cares For me' in 1987. Nina Simone staat begin 1998 voor het laatste in de top 10 met (opnieuw) 'Ain't Got No - I Got Life'. Nina Simone overlijdt op 21 april 2003 op 70-jarige leeftijd in haar huis in Frankrijk.

Gezin

De soul-en gospelzangeres, pianiste, componiste, moeder, maar vooral ook diva Nina Simone wordt geboren als Eunice Kathleen Waymon op 21 februari 1933 in Tyron, North Carolina (USA). Eunices’ ouders hebben acht kinderen: vier jongens en vier meisjes. 

Optreden

Het is al snel duidelijk dat Nina speciale muzikale talenten heeft en al vanaf haar vijfde speelt ze piano en zingt ze in een kerkkoor. Haar eerste optreden vindt echter plaats in een bibliotheek. Een gedenkwaardig moment want, naast een overweldigend applaus wordt het jonge meisje ook (voor het eerst) geconfronteerd met racisme. Tijdens het optreden worden haar ouders van de eerste rij verwijderd, omdat er plaats moet worden gemaakt voor ‘de blanken’. 

Strijd

Dit incident maakt natuurlijk enorme indruk op Nina en deze ervaring is het begin van haar kwaadheid en strijd voor vrijheid en gelijkheid. Haar artiestennaam is een samenvoegsel van de troetelnaam van haar toenmalige vriendje (Niña betekent ‘meisje’ in het Spaans) en haar favoriete actrice Simone Signoret. 

Album

In 1958 verschijnt haar eerste album Jazz As Played In An Exclusive Side Street Club. De grootste hit van het album is ‘I Loves You Porgy’ dat in Amerika een grote hit wordt. Dit succes zorgt ervoor dat zij overal kan optreden zoals in Carnegie Hall (New York) en jazz festivals. 

Divers

Haar repertoire is heel divers en spreekt iedereen aan: jazz, folk, blues, pop, klassiek en gospel. Het is Nina te doen om het effect dat muziek heeft op het publiek: “ To make people feel on a deep level”, schrijft ze in haar autobiografie. In de jaren zestig schrijft zij geschiedenis met haar protestsongs als ‘Mississippi Goddam’. En in 1963 heeft Simone drie grote hits in Amerika: ‘Ain’t Got No – I Got Life’, ‘To Love Somebody’ en ‘Revolution’. 

Verhuizen

Ondanks het succes besluit Nina Amerika in 1969 te verlaten vanwege het racisme. Ze gaat wonen in verschillende delen van de wereld, van Zwitserland, Barbados en Liberia tot België, Engeland en Nederland. Maar het meeste thuis voelt ze zich in Afrika. 

Reclamesucces

Nina staat in 1987 weer in de schijnwerpers door een reclamecampagne van het parfummerk Chanel No 5 waarin haar ‘My Baby Just Cares For Me’ gebruikt wordt. In Nederland krijgt ze er zelfs een nummer 1 hit mee. Ruim tien jaar later, in 1998, is er weer een song van haar te horen in een reclame. ‘Ain’t Got No - I Got Live’ onder een commercial van verzekeraar AMEV. Het blijkt maar weer: Nina Simone maakt zich met haar universeel herkenbare teksten en warme stem onsterfelijk! 

Overleden

Nina Simone overlijdt maandag 21 april 2003 op 70-jarige leeftijd in haar huis in Frankrijk. Ze sterft in haar slaap in haar woonplaats Carry-le-Rouet, even buiten Marseille. Wat weinigen weten is dat Nina een aantal jaren van haar leven in Nijmegen heeft gewoond. Een aantal Nijmeegse artiesten, waaronder natuurlijk Frank Boeijen, hebben het plan opgevat om een CD uit te brengen met nummers uit Simone's repertoire. Dit als eerbetoon aan een oud-stadsgenoot.

Drie keer

Het nummer ‘Ain’t Got No - I Got Live’, dat twee keer eerder een hit was, wordt in april 2007 wederom opnieuw uitgebracht. Ditmaal in de Groovefinder Remix.

Nummers Nina Simone