Artiest

Bread - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Bread
Onder leiding van de charismatische zanger David Gates vond de Amerikaanse popgroep Bread aan het begin van de jaren zeventig de zogenaamde soft rock uit. Hun repertoire bestond voornamelijk uit zeer melodieuze en superromantische popliedjes, die vrijwel allemaal door David Gates werden gezongen en geschreven. In amper vier jaar tijd scoorde Bread tien wereldhits en zes gouden elpees. Daarmee was Bread één van de populairste en succesvolste Amerikaanse popgroepen van haar tijd.

Elvis

De groep Bread wordt in 1968 in Los Angeles opgericht door David Gates, James Griffin en Robb Royer. Stuk voor stuk zijn het ervaren studiomuzikanten die meerdere instrumenten bespelen en hebben gewerkt voor artiesten als Elvis Presley, Chuck Berry, Pat Boone, Cher en The Monkees. David Gates kent Royer van diens vorige groep The Pleasure Fair, voor wie hij de productie heeft gedaan van hun gelijknamige debuutelpee uit 1967. Royer introduceert Gates bij Griffin, die hem vraagt of hij geen zin heeft om op zijn nieuwe soloplaat mee te spelen. Op dat moment besluit het trio een eigen popgroep op te richten. Gekozen wordt voor de naam Bread, waarna ze een lucratief platencontract tekenen bij Elektra Records.

Valse start

In 1969 brengt Bread haar eerste single uit. Maar het liedje 'Dismal Day' wordt geen hit. Dat geldt ook voor de titelloze debuutelpee van Bread die in datzelfde jaar wordt uitgebracht. De carrière van Bread lijkt alweer over voordat die goed en wel is begonnen. Gelukkig betreft het hier een valse start want met drummer Mike Botts als nieuw groepslid brengt Bread in 1970 haar tweede elpee uit, getiteld On The Waters. En op deze elpee staat wel een grote hit. Met het door David Gates geschreven liedje 'Make It With You' behaalt Bread de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Als niet lang daarna het liedje 'It Don’t Matter To Me' – dat nota bene afkomstig is van de eerste elpee van Bread – ook een grote hit wordt, is de naam van Bread definitief gevestigd.

Kojak

Het succes krijgt een passend vervolg. Want in een rap tempo scoort Bread de ene na de andere wereldhit. De meeste daarvan zijn ballads, zoals het prachtige If – dat later in een gesproken versie van televisieacteur Telly ‘Kojak’ Savalas ook een hit wordt, 'Baby I’m A Want You', 'Everything I Own' en 'The Guitar Man'. Ondertussen heeft Robb Royer de groep verlaten. Hij wordt vervangen door Larry Knechtel, eveneens een ervaren studiomuzikant die met The Byrds en de Beach Boys heeft gespeeld maar vooral bekend is van zijn pianospel op de hit 'Bridge Over Troubled Water' van Simon & Garfunkel. Met hem maakt Bread drie succesvolle elpees, waarvan alleen in Amerika al meer dan anderhalf miljoen stuks worden verkocht.

Conflict

In 1973 ontstaat er een conflict tussen David Gates en James Griffin. Griffin is niet blij het feit dat vrijwel alle singlehits van Bread zijn geschreven door Gates. Hij herinnert hem aan een eerder gemaakte afspraak waarbij is besloten dat er om beurten een liedje van Gates dan wel Griffin op single zou worden uitgebracht. Op die manier zouden de verdiensten van beide liedjesschrijvers ook gelijk verdeeld worden. Het conflict ontaardt in een onoverkoombaar meningsverschil en een einde van de samenwerking. Bread bestaat niet meer. Zowel David Gates als James Griffin starten solocarrières.

Reunië

In 1976 komt het tot een onverwachte reünie van Bread. Gates en Griffin lijken hun meningsverschil te hebben bijgelegd, waarna ze als Bread de elpee Lost Without Your Love opnemen. Het op single uitgebrachte titelstuk – wederom een liedje van David Gates - levert hen een grote wereldhit op. Het zal de laatste hit voor Bread zijn. De spanningen tussen Gates en Griffin lopen dermate op, dat de laatste de groep verlaat. Hij claimt ook de naam Bread, hoewel Gates zich daar weinig van aantrekt en als David Gates & Bread in 1978 een geslaagd concert geeft in de Jaap Eden Hal in Amsterdam. Nog datzelfde jaar bepaalt een rechter dat de naam Bread pas weer gebruikt mag worden als het meningsverschil tussen Gates en Griffin definitief is opgelost. Dat gebeurt pas in 1984. Ondertussen werken David Gates en James Griffin hard aan hun afzonderlijke solocarrières. Gates boekt het meeste succes met onder meer zijn solohit 'Goodbye Girl' en z’n ook in Nederland populaire en bijna negen minuten durende epos 'Suite: Clouds, Rain'.

Ranch

In 1996 komen de oud-leden van Bread nog één keer bij elkaar. Alle ruzies zijn inmiddels vergeven en vergeten waardoor hen niets meer in de weg staat om gezamenlijk een zilveren jubileumtour te doen. Het is de laatste keer dat zij het podium met elkaar delen. In 2005 overlijden zowel Griffin als Botts als gevolg van kanker. Beiden worden slechts 61 jaar oud. Larry Knechtel krijgt in 2009 een hartaanval en overlijdt op 69-jarige leeftijd. Robb Royer woont tegenwoordig in Nashville waar hij liedjes schrijft voor countryartiesten. De inmiddels 70-jarige David Gates leidt al jarenlang een teruggetrokken bestaan op zijn ranch in Californië. Wat rest zijn de wonderschone popliedjes van Bread, waarvan een aantal ieder jaar weer opduikt in de Radio 2 Top 2000.