Artiest

Udo Jürgens - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Udo Jürgens
Oostenrijkse zanger (1934-2014) die met 'Merci Cherie' het Eurovisie songfestival wint. 'Geef Me Je Angst', in Nederland bekend van André Hazes en Guus Meeuwis is een lied van zijn hand.

Swing

Udo Jürgens wordt op 30 september 1934 als Udo Jürgen Bockelmann geboren in het Oostenrijkse Klagenfurt. Samen met zijn ouders en twee broers bewoont Udo het achthonderd jaar oude familieslot Ottmanach op de Magdalensberg. Op zijn achtste verjaardag krijgt hij een accordeon. Zes jaar later meldt Udo zich aan op het conservatorium van Klagenfurt, waar hij wordt onderwezen in pianospelen, zang, harmonieleer en componeren. Onder invloed van Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman en Tommy Dorsey schrijft Udo op vijftienjarige leeftijd zijn eerste liedjes. Niet veel later neemt Udo de artiestennaam Udo Bolan aan en richt hij de Udo Bolan Band op, een swingband naar Amerikaans voorbeeld.

België

In 1950 wint hij als jongste deelnemer aan een door de Oostenrijkse radio georganiseerde wedstrijd voor componisten de eerste prijs met z’n liedje 'Je t’Aime'. Vier jaar later besluit Udo om zich voortaan Udo Jürgens te noemen. Hij brengt z’n eerste singletje uit, 'Es Waren Weissen Chrysanthemen'. Het plaatje flopt genadeloos. Vervolgens treedt Udo op met het orkest van Max Greger en doet hij mee aan het Knokke Festival. Met zijn liedje 'Jenny' scoort hij een grote hit in België. Verder componeert Udo liedjes voor Rex Gildo, Gerhard Wendland en Shirley Bassey.

Songfestival

In 1964 neemt Udo Jürgens voor het eerst deel aan het Eurovisie Songfestival. In Kopenhagen eindigt Udo met 'Warum Nur Warum' op een vijfde plaats, ver achter de Italiaanse winnares Gigliola Cinquetti. 'Warum Nur Warum' wordt in het Engels vertaald in 'Walk Away', waarna Matt Monro er een wereldhit mee scoort. In 1965 doet Jürgens opnieuw mee aan het Eurovisie Songfestival. Maar ditmaal is het France Gall die hem in Napels met 'Poupée De Cire Poupée De Son' verslaat. Wanneer Udo Jürgens in 1966 in Luxemburg voor de derde maal deelneemt aan het Eurovisie Songfestival is het wél raak. Namens Oostenrijk wint Jürgens met 'Merci Chérie'. Het winnende liedje bezorgt Udo Jürgens zijn grote Europese doorbraak. 'Merci Chérie' wordt een grote hit in heel Europa.

Wereldsucces

Het succes van 'Merci Chérie' wordt gevolgd door hits als 'Siebzehn Jahr Blondes Haar', 'Es Wird Nacht Senorita', 'Anuschka' en het van de Beach Boys geleende 'Cotton Fields'. In 1971 scoort Udo een gigantische hit met 'Zeig Mir Den Platz An Der Sonne'. Vier jaar later heeft hij met 'Griechisher Wein' dé schlagerhit van het jaar te pakken. Er volgen concerttournees door Europa, Zuid-Amerika en Azië. Ook in Amerika wil men Udo Jürgens zien optreden. Artiesten als Sammy Davis Jr., Al Martino, Nancy Wilson en Bing Crosby hebben zijn liedjes laten vertalen en ze aan hun repertoire toegevoegd. In 1977 treedt hij voor het eerst op in Canada en de Verenigde Staten. Het maatschappij kritische liedje 'Aber Bitte Mit Sahne' wordt een hit in Europa, Amerika en Japan.

Stichting

Gedurende zijn carrière ontvangt Udo allerlei prijzen, variërend van de Goldenen Löwen en Goldenes Mikrophon tot en met de titel Bester Sänger des Jahres plus tientallen gouden en platina platen. In de jaren die volgen blijft hij veelvuldig optreden in binnen– en buitenland én hits scoren. Zo is Jürgens succesvol met 'Die Sonne Und Du' en het duet 'Einmal Wenn Du Gehst' met Judy Cheeks. Ondertussen schrijft hij muziek voor films en tv-series, waarin hij soms ook een gastrol heeft. Daarnaast richt hij de Udo Jürgens Stiftung op, een stichting die hulp biedt aan kansarme (wees-) kinderen.

Geef Me Je Angst

Eind 2000 start Jürgens de uitgebreide Mit 66 Jahren Tour, die hem ook in de Benelux brengt en die bijna een half miljoen bezoekers trekt. In 2004 verschijnt zijn boek Der Mann Mitt Dem Fagott. Een jaar later scoort Guus Meeuwis een Nederlandse nummer 1-hit met Udo’s liedje 'Gib Mir Deine Angst', dat al eerder door André Hazes is vertaald in 'Geef Me Je Angst'. In 2007 gaat de musical Ich War Noch Niemals In New York in première, een productie die is opgezet rondom de liedjes van Udo Jürgens. Hoewel hij al lang de pensioensgerechtigde leeftijd heeft bereikt, wil Udo Jürgens nog niet van ophouden weten. Zo start hij in augustus 2010 zijn nieuwe tour Der Soloabend 2010, een zomerse openlucht concertreeks door Duitsland en Oostenrijk.

Overlijden

Zijn dood eind december 2014 komt onverwacht. Eerder dat jaar brengt de zanger nog zijn album Mitten Im Leben uit en staat hij met plezier op het podium. Udo Jürgens is 80 jaar oud geworden.