Artiest

Alain Clark - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Alain Clark
Nederlandse singer-songwriter (Haarlem, 1979) die al vanaf zijn negende druk is met muziek. In zijn beginjaren brengt Alain Clark Nederlandstalige liedjes uit, maar een aantal jaar later gaat hij in het Engels schrijven. Zijn eerste wapenfeit als solo-artiest is de single 'Heerlijk'. 'Father And Friend', het nummer dat hij samen met zijn vader Dane Clark zong in 2007, is zijn doorbraak bij het grote publiek. Daarnaast zijn de nummers This Ain't Gonna Work en Blow Me Away een van zijn grootste hits.

Alain Clark Basketbal

Op jonge leeftijd moet Alain Clark een keuze maken tussen basketbal en muziek. Hij kiest voor het laatste. Alain Clark schrijft onder meer nummers voor Jamai en Jim. Zijn eerste solo-single 'Heerlijk' komt in 2004 uit. In datzelfde jaar volgen 'Vrij' en 'Ringtone'. De nummers verschijnen op het debuutalbum van de zanger, getiteld Alain Clark.

Schrijven

Als producer werkt Alain Clark samen met onder andere Ali B. en Boris. Verder schrijft hij de tekst voor 'V*kkevuller', dit is een parodie op Eamons 'Fuck It'. Na een afwezigheid van 3 jaar keert Alain Clark in 2007 terug met een krachtig soulalbum. De nummers vertellen schaamteloos over echte liefdes, opofferingen, de ware vader-zoon-relatie en de oppervlakkigheid waarmee de muziekindustrie echte muziek vaak negeert.

Net zoals Alain Clark in zijn lovesongs eisen stelt aan de liefde, zo kijkt hij ook kritisch naar zichzelf tijdens het schrijven, opnemen en produceren van zijn album. Voorbij zijn de jaren vol eindeloos jammen en het schrijven van handige songs voor anderen. "Ik ben altijd op zoek naar progressie en groei. Ik ben altijd op zoek naar beter. Ik voel me nu comfortabel in een sound, die retro doet, met een, als het ware, oude Motownbezetting", aldus de zanger.

Steve Gadd

Het album Live It Out (2007)voert Alain Clark terug naar Los Angeles, waar hij als 19-jarige zijn eerste stappen zet in de muziekwereld. Ditmaal wil Alain Clark absoluut werken met de beroemde drummer Steve Gadd, bekend van zijn werk met Steely Dan, Paul Simon en James Taylor. Steve Gadd is ook de reden dat het album niet alleen maar retro klinkt. De ritmesectie is net als bij Paul Carrack of Paul Weller de kurk waarop alles drijft, het vormt het hart van het geluid, de dynamo waardoor Alain Clark beter is gaan zingen.

Dromer

Behalve zanger, songschrijver en producer is Alain Clark ook genieter. Hij is nog altijd de naïeve dromer van 19 die in Los Angeles voor platenbazen en A&R-managers zijn liedjes speelde, niet gehinderd door enige schroom. Voor Clark zijn leven en muziek maken nauwelijks te scheiden. 

"Muziek gaat over je vrienden, over je ouders, bij wijze van spreken over hoe je in de file staat. Maar mijn soul gaat ook over twijfels, teleurstellingen, blijdschap en over Reva, de vrouw in mijn leven. Van alle vrouwen die ik ken is ze de meest vurige, nu eens een duizendklapper, dan weer toppunt van rust. Soms van de ene op de andere dag, dan weer in een tijdbestek van drie minuten. Zij is een uitdaging voor mij." Begin 2011 wordt bekend dat de twee uit elkaar zijn.

Reva in Live It Out

Zjin oude liefde Reva komt op Live It Out het duidelijkst tot haar recht in de combinatie van twee songs, 'This Ain't Gonna Work' en 'She's The One'. Voor dit album mag Alain in januari 2008 een belangrijke prijs in ontvangst nemen, namelijk een Originele Rembrandt. Deze prijs wordt door de Stichting Nederlandse Muziek toegekend aan albums van Nederlandse artiesten die zich onderscheiden door zelfgeschreven teksten en composities.

Awards

De tweede single van Live It Out is het duet met zijn vader. Het nummer draagt de titel 'Father And Friend'. Voor dit nummer wint hij een 3FM Award in de categorie Beste Single. Dat is niet de enige Award die hij in 2008 in de wacht sleept. Hij wint er ook een voor Beste Nieuwkomer en een in de categorie Beste Zanger. Een jaar later valt hij weer in de prijzen, hij wint in maart 2009 een Edison Pop award voor Beste Zanger en wordt weer genomineerd voor een aantal 3FM Awards.

Buitenland

Na het succes in eigen land gaat Alain de grens over naar Groot-Brittannië. Zijn album Live It Out verschijnt daar in 2009 en de eerste single 'Father & Friend' wordt door BBC Radio 2 al voor de officiële release verkozen tot Single van de Week.

Colorblind

In 2010 is het tijd voor de langverwachte opvolger van het megasuccesvolle Live It Out. In april komt de eerste soulvolle single, 'Love Is Everywhere', uit en wordt een ruime maand later opgevolgd door het gehele album: Colorblind. 'For Freedom' is de tweede single van dit album.

Foxy Lady

In 2011 Alain Clark heeft de titelsong van de Gooische Vrouwen-film voor zijn rekening genomen. De 31-jarige zanger schreef het nummer 'Foxy Lady' speciaal voor de film, die 10 maart 2011 uitkomt. Alain Clark mocht het voorlopige resultaat alvast zien om inspiratie op te doen voor het nummer. “Na het zien van de film wist ik direct welke richting ik op wilde met het liedje. Net als de film is het nummer dynamisch, ontroerend en feel-good tegelijk”, vindt de zanger. “Ik ben er heel blij mee.”

Derde album

Generation Love Revival is de titel van het derde album, dat Alain Clark in mei 2012 uitbrengt. Hij laat in een openhartig interview weten dat hij na het album Generation Love Revival anders te werk wil gaan. Hij wil op een transparante manier aan zijn nieuwe album werken, meer vanuit de groove. De eerste single die voortvloeit uit dit nieuwe creatieve proces is 'Back To My World' en de opvolger hiervan is 'Lose Ourselves'.

Walk With Me

Het album Walk With Me verschijnt in februari 2014. Het schrijven van liedjes voor deze plaat gaat anders in zijn werk dan met de eerdere albums. Waar Alain in het verleden de liedjes speciaal schrijft om met een album één bepaald gevoel in het album te verwerken, schijft Alain voor Walk With Me gewoon waar hij zin in heeft. Van Walk With Me verschijnt ondermeer de single 'Whatever'.