Artiest

Gerry Rafferty - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gerry Rafferty
Schotse zanger die in de jaren '70 veel succes heeft met het liedje 'Baker Street', te vinden op het album City to City. Voor zijn sololoopbaan is Rafferty bandlid bij de Humblebums en Stealers Wheel. Op 4 januari 2011 overlijdt Rafferty na een langdurig ziekbed.

De zoon van een Ierse moeder en een Schotse vader groeit op met de muziek van zijn regio. Op 21 jarige leeftijd besluit hij er zijn werk van te maken.

Humblebums

In Glasgow ontmoet hij Billy Connolly (de comedian), die met Tim Harvey het duo the Humblebums vormt. Rafferty komt erbij, en de groep wordt in 1968 een trio, met veel succes in Groot Brittannie. In 1971 stoppen de Humblebums na enkele moeizame jaren. Hieropvolgend neemt Rafferty zijn eerste solo album op, getiteld Can I Have My Money Back?, waar zijn goede vriend Joe Egan aan meewerkte.

Stealers Wheel

Can I Have My Money Back? is geen commercieel succes, maar leidt wel tot de oprichting van de band Stealers Wheel. Joe Egan en Rafferty hebben met Stealers Wheel's eerste album veel succes in 1972. 'Stuck In the Middle WIth You' is een hit in Engeland en Amerika. De groep worstelt echter met bandwisselingen en tegenvallende verkopen na het eerste album. Rafferty verlaat de groep en Stealers Wheel is in 1975 verleden tijd.

City to City

In 1978 neemt Rafferty City to City op, en zowel het album als de single 'Baker Street' zijn een groot succes. De albums Night Owl (1979) en Snakes & Ladders (1980) kunnen de verkoopcijfers van City to City helaas niet evenaren. Ook werkt hij samen met andere muzikanten: Met Mark Knopfler maakt hij het nummer 'The Way it Always Starts' voor Local Hero. Gerry Rafferty is door de jaren heen blijven opnemen en toeren, met als laatste product de cd Another World in 2000. In 2008 verschijnt Raffery op vreemde wijze in de publiciteit, wanneer hij als vermist wordt opgegeven in Engeland. In 2009 verschijnt de zanger weer; hij verblijft in Toscane, in de hoop ooit weer eens op te kunnen treden.Op 4 januari 2011 overlijdt Rafferty na een langdurig ziekbed.