Artiest

Blondie - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Blondie
Amerikaanse punk-/pop-/rockband die eind jaren '70 en begin jaren '80 een aantal grote hits scoort met 'Denis', 'Atomic', 'Call Me' en 'The Tide Is High'. Zangeres Deborah Harry gaat in 1983 solo. Blondie maakt in 1999 een succesvolle comeback met het album No Exit. De single 'Maria' haalt in Nederland de Top 20. In Engeland wordt het een nummer 1-hit.

Blondie wordt in de zomer van 1974 opgericht in New York door gitarist Chris Stein en serveerster en 'Playboy bunny'-zangeres Debbie Harry. Drummer Clem Burke en keyboardspeler Jimmy Destri komen een jaar later de band versterken. Blondie staat rotsvast met beide aantrekkelijke benen midden in het New Wave Punk tijdperk. 

Debuut

Hun eerste officiële LP komt uit in 1977 en wordt simpelweg Blondie genoemd. In 1978 komt de single 'Denis, Denis' uit, de eerste nummer 1-hit voor de band in Engeland. De eerste Amerikaanse nummer 1-hit is 'Heart Of Glass'. Andere bekende nummers uit de jaren ’70 van Blondie zijn ‘Presence Dear’, ‘I’m Gonna Love You Too, ‘Sunday Girl’, ‘Hanging On The Telephone’, ‘Dreaming’ en ‘Atomic’. 

The Tide Is High

Op het randje naar de jaren ’80 komt daar wederom een klassieker de hitlijsten instormen namelijk ‘Call Me’. Op het vijfde album Autoamerican (1980) staat de reggae-getinte hit ‘The Tide Is High’. Door een zeldzame ziekte van gitarist Chris trekt de band zich uiteindelijk terug. 

Solo

Debbie start haar solocarrière die ook bestaat uit acteren. Haar bekendste rol (lees: meest onvergetelijke) is die van Nicki in Steven Soderbergs’ Videodrome (1983). In 1999 komt Blondie terug met het album No Exit, geproduceerd door Craig Leon, die ook hun eerste album heeft geproduceerd. 

Modernisering

De hit ‘Maria’ van het album bevat wederom het vertrouwde New Wave geluid, in een pas gestreken hedendaags jasje welteverstaan. De band treedt datzelfde jaar op in Den Haag, op Parkpop. Vooraan staan tieners van nu gebroederlijk naast de tieners uit de jaren '70. In 2004 verschijnt The Curse of Blondie, maar deze doet het niet goed. Er verschijnen in de volgende jaren nog verschillende live-albums.