Artiest

Leonard Cohen - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Leonard Cohen
Canadese singer/songwriter die eind 1974 een bescheiden hit met 'Lover Lover Lover' scoort. Leonard Cohen is een veel gecoverde artiest. Famous Blue Raincoat van Jennifer Warnes is een album vol Leonard Cohen songs. 'Hallelujah', bekend van Jeff Buckley, is ook van zijn hand. Herman van Veen scoort in het voorjaar van 1969 een top 5-hit met een Nederlandse vertaling van Cohens 'Suzanne'.

Leonard Cohen begint zijn carrière als schrijver. Sterker nog, hij begint pas echt met professioneel muziekmaken nadat hij al enkele succesvolle boeken (The Favourite Game) en dichtbundels (Flowers for Hitler) heeft geschreven.

Terug naar muziek

Folkzangeres Judy Collins neemt in de jaren '60 'Suzanne' op, en haalt Cohen over om naast het componeren weer voor zichzelf muziek te gaan maken. Dat heeft Cohen dan sinds zijn jeugd niet meer geprobeerd. Wanneer hij in 1967 optreedt, wordt hij opgemerkt door producer John Hammond Sr., en niet veel later tekent Cohen een contract bij Columbia Records.

The Songs Of Leonard Cohen

Het album The Songs Of Leonard Cohen wordt opgenomen, uitgebracht en slaat in als een bom. In 1969 komt het even melancholieke Songs From A Room uit, gevolgd door een live-album en Songs of Love and Hate (1971). Later ontmoet hij Jennifer Warnes, waarmee hij samenwerkt op Various Positions ('Hallelujah'). Ook laat hij Phil Spector Death of a Ladies' Man produceren.

Inspiratie

De albums en nummers hebben talloze artiesten beinvloed en geinspireerd, hetgeen in 1991 met  I'm Your Fan (een knipoog naar het Cohen album I'm Your Man) samenkomt: een album met daarop covers van REM, Nick Cave, de Pixies en anderen. In 2006 wordt er een documentairefilm geproduceerd: Leonard Cohen: I'm Your Man. Tegen die tijd heeft de zanger, met tussenpozen, nog een aantal studio- en livealbums uitgebracht.

Succes

Old Ideas is wat Leonard Cohen in 2012 zijn laatste studioalbum noemt. Op het album zingt hij ook wat zwaarmoedig over onder meer religie en de dood. Het plan van de zanger is om definitief met pensioen te gaan na dit album. Het succes blijkt echter groter dan verwacht. Het album komt in Nederland op nummer 1 en daarmee lijkt Cohen populairder dan ooit.

Optredens in Nederland

Op hoge leeftijd is Leonard regelmatig in Nederland te vinden. Zo speelt hij in 2012 tweemaal in het Amsterdamse Olympisch Stadion, en plant hij een jaar later een concert in de Ziggo Dome. Dit vanwege de succesvolle kaartverkoop van zijn optreden in de Rotterdamse Ahoy. Binnen een paar dagen speelt Cohen zowel Amsterdam als Rotterdam. Hij is dan nog goed bij stem, maar laat wel doorschemeren dat dit weleens zijn laatste optredens in Nederland kunnen zijn. Iets wat hij vier jaar eerder ook al doet tijdens concerten in Amsterdam en Rotterdam. 

Popular Problems

Op 80-jarige leeftijd brengt de zanger in september 2014 zijn dertiende studioalbum Popular Problems uit. Dit ook ter ere van zijn verjaardag op 21 september. De plaat wordt lovend ontvangen door de pers.

Cohens veertiende, en tevens laatste studioalbum You Want It Darker werd op 21 oktober 2016 uitgebracht. Op 7 november 2016 overlijdt Leonard Cohen op 82-jarige leeftijd in zijn huis in Los Angeles.