Artiest

Vader Abraham - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Vader Abraham
Artiestennaam van Pierre Kartner: de bijzonder succesvolle Nederlandse zanger maar vooral producent van talloze Nederlandstalige artiesten. Kartner (1935) boekt zijn eerste muzikale succes als schrijver van ‘Je bent niet hip’ (1967) van Patricia Paay.

Hij schrijft en produceert liedjes aan de lopende band maar de definitieve doorbraak komt als hij voor Corry (Konings) en de Rekels ‘Huilen Is Voor Jou Te Laat’ (1970) schrijft en produceert. Een jaar later treedt de tot dan toe liever op de achtergrond opererende Kartner met een carnavalshit zelf voor het voetlicht, echter nog wel verscholen onder een bolhoed en achter een baard: ‘Vader Abraham Had Zeven Zonen’.

Samenwerking

Kartners carrière kent vele samenwerkingen, variërend van het jeugdige zangeresje Wilma (‘Zou Het Erg Zijn Lieve Opa’) tot de politicus Boer Koekkoek (‘Den Uyl Is In Den Olie’). Hij schrijft vele liedjes voor andere artiesten, waaronder ‘De Clown’ voor Ben Cramer en ‘Manuela’ voor Jacques Herb. Ook schuwt hij meer dubbelzinnige liedjes niet: ‘Maar Vanavond Heb Ik Hoofdpijn’ (voor Hanny) en ‘Als Je Inlegkruisje Maar Goed Zit’.

Haven

Maar de grootste triomfen viert Pierre Kartner met de singles ‘Het Kleine Café Aan De Haven’ en ‘Het Smurfenlied’. Het eerste nummer groeit uit tot een klassieker in Nederland en wordt bovendien door ontelbare buitenlandse artiesten gecoverd (o.a. Heino, James Last, Mireille Mathieu, Nana Mouskouri en Engelbert Humperdinck). ‘Het Smurfenlied’, geschreven bij de animatiefilm De Smurfen, brengt hij zelf in zoveel mogelijk landen uit, telkens in de landstaal gezongen. Het wereldwijde succes brengt hem jarenlange roem en prijzen in vele landen, tot in Mexico en Japan toe.