Artiest

Petula Clark - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Petula Clark
De naam van Petula Clark is onlosmakelijk verbonden aan die éne onvergetelijke hit uit 1965: Downtown. Dat is inderdaad de grootste hit uit de carrière van de Britse zangeres. Maar Petula Clark heeft natuurlijk veel meer hits gescoord. Van al haar plaatjes zijn wereldwijd meer dan 70 miljoen stuks verkocht. Daarmee is de door koningin Elizabeth geridderde Dame Clark de succesvolste Britse zangeres ooit.

Soldaten

Petula Sally Olwen Clark wordt op 15 november 1932 geboren in Epsom, Surrey. De naam Petula wordt bedacht door haar vader, die daar later – bij wijze van grap – over vertelt dat het een samenvoeging was van de namen van zijn eerste twee vriendinnetjes Pet en Ulla. Als kind zingt Petula in het plaatselijke kerkkoor. In oktober 1942 is de dan negenjarige Petula voor het eerst op de BBC radio te horen. Ze zingt een liedje voor haar oom, die soldaat is en vecht in Afrika. Bij de BBC vindt men het prachtig en al gauw is Petula wekelijks op de radio te horen. Ze zingt liedjes voor alle Britse soldaten, die haar liefkozend de Britse Shirley Temple noemen. Ook de Amerikaanse soldaten sluiten haar in het hart. Ze plakken foto’s van Petula op hun tanks en hopen dat zij geluk brengt in de strijd.

Witte doek

Nog tijdens de oorlog maakt Petula haar filmdebuut. Zo is ze op het witte doek te zien als weeskind in de romantische oorlogsfilm Medal For The General van regisseur Maurice Elvey. Later speelt Petula rollen in tientallen andere films, waaronder Here Come The Huggetts (1947), Dance Hall (1950), The Runaway Bus (1954), Finian’s Rainbow (1968) en Goodbye Mr. Chips (1969). Na de oorlog treedt Petula op in diverse radioshows in binnen- en buitenland. Ook is zij een van de pioniers van de Britse televisie. Al in 1946 is ze te zien in haar eigen tv-serie voor kinderen, simpelweg Petula Clark geheten. Later volgen meer series zoals Pet’s Parlour en This Is Petula Clark.

Tieneridool

Hoewel Petula in concertgebouwen zingt en op radio en tv, duurt het nog tot 1949 voordat zij haar eerste plaatje opneemt. Dat plaatje heet 'Music Music Music', een titel die eigenlijk staat voor haar hele carrière. Maar op dat moment beseft de 17-jarige Petula dat nog niet. Ze houdt zich bezig met zaken die alle jonge meisjes interesseren: plezier maken, jongens en leuke liedjes zingen. Als tieneridool scoort de jonge Petula gedurende de jaren vijftig een aantal grote hits in Engeland, waaronder 'The Little Shoemaker' (1954), 'Suddenly There’s A Valley' (1955) en 'With All My Heart' (1957).

Frankrijk

In 1958 wordt Petula gevraagd te komen optreden in het prestigieuze theater l’Olympia in Parijs. Dat optreden wordt een doorslaand succes. En meer dan dat want Petula ontmoet na afloop Claude Wolff, een Fransman die haar hart steelt en met wie zij in 1961 in het huwelijk treedt en drie kinderen krijgt. Datzelfde jaar scoort Petula een grote Britse hit met Sailor. In Frankrijk, dat haar tweede vaderland wordt, is zij bijzonder succesvol met Franstalige hits als 'Ya Ya Twist' en 'Chariot (I Will Follow Him)'. Daarnaast schrijft Serge Gainsbourg een aantal succesvolle liedjes voor haar. Ook zingt Petula liedjes in het Duits, Spaans en Italiaans.

Commotie

Het is componist Tony Hatch die haar in 1964 het liedje 'Downtown' aanreikt. Hij heeft het eigenlijk geschreven voor The Drifters tijdens zijn eerste trip naar New York. Maar Petula vindt het liedje zo goed, dat zij het graag wil opnemen. En dat gebeurt ook. Het succes van 'Downtown' is enorm. Het liedje wordt een gigantische hit Europa en Japan. Maar ook in Amerika, waar Petula er een regelrechte nummer 1-hit mee scoort en eindelijk wordt ontdekt als zangeres. Het met een Grammy Award onderscheidde Downtown is haar eerste van vele Amerikaanse hits, waaronder 'I Know A Place' (1965), 'My Love' (1965), 'This Is My Song' (1967) en 'Don’t Sleep In The Subway' (1967). Petula krijgt bij NBC haar eigen tv-show, waar zij in september 1968 zanger Harry Belafonte ontvangt. Wanneer zij als blanke vrouw de zwarte zanger aanraakt, veroorzaakt dat een hoop commotie in het dan nog door discriminatie verdeelde Amerika.

Promsgala

In de jaren die volgen blijft Petula hits scoren, zij het niet meer zulke grote. Ze brengt diverse prachtige elpees uit en speelt in 1981 de rol van Maria von Trapp in de theaterversie van The Sound Of Music. Het toneel wordt haar nieuwe passie. Petula speelt een hoofdrol in Bernard Shaw’s Candida en maakt in 1993 naast David Cassidy haar opwachting op Broadway in de musical Blood Brothers. Vervolgens speelt zij vijf jaar lang de hoofdrol van Norma Desmond in de musical Sunset Boulevard van Andrew Lloyd Webber. In december 2008 is Petula Clark weer in Nederland, ditmaal voor een optreden op het door omroep MAX georganiseerde Promsgala in de Jaarbeurs in Utrecht.

Carré

In 2010 toert Petula uitgebreid door Australië, Nieuw Zeeland en Canada. In een Franse tv-show kondigt zij aan dat ze weer naar Parijs terugkeert voor een concert. Dit tot groot enthousiasme van haar vele Franse fans. En Petula houdt woord. Want in november 2011 wordt Petula hartstochtelijk toegejuicht in het Casino de Paris, dat tot aan de nok toe is uitverkocht. 

Lost In You

In 2013 verschijnt haar eerste single in ruim 21 jaar: 'Cut Copy Me', de voorloper van het album Lost In You.