Artiest

Cilla Black - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Cilla Black
Op de avond dat Cilla Black The Beatles voor het eerst zag optreden in de beroemde Cavern Club in Liverpool, wist zij één ding zeker: dit wil ik ook! Het waren diezelfde The Beatles die deze typisch Britse ‘girl-next-door’ op weg hielpen met haar carrière, waarna Cilla Black in Engeland uitgroeide tot één van de meest geliefde zangeressen en televisiepresentatrices aller tijden.

Garderobejuffrouw

Cilla Black wordt op 27 mei 1943 als Priscilla Maria Veronica White geboren in Liverpool. Als kind van een protestantse vader en katholieke moeder groeit zij op in een havenstad die bruist van de energie. Zo spelen begin jaren zestig tientallen popbandjes in de clubs van Liverpool. Hun speciale mix van rock & roll, skiffle en rhythm & blues wordt de Merseybeat genoemd. De belangrijkste vertegenwoordigers van deze nieuwe ‘sound’ zijn Gerry & The Pacemakers, The Searchers, The Merseybeats en The Beatles. Regelmatig treden zij op in de Cavern Club, waar Cilla een baantje heeft als garderobejuffrouw. Tussen de bedrijven door klimt Cilla zo nu en dan ook zelf het podium op om als ‘Cilla White’ of ‘Swinging Cilla’ een paar liedjes te zingen.

Fiasco

Dankzij John Lennon komt Cilla Black in contact met Brian Epstein, de manager van The Beatles. Ze mag auditie bij hem komen doen. Begeleid door The Beatles zingt zij voor hem het liedje 'Summertime'. Maar de auditie draait uit op een fiasco. The Beatles spelen het liedje in een voor haar te lage toonsoort. “My voice sounded awful,” vertelt Cilla later in haar autobiografie. “I struggled to the end and wanted to die.” Epstein biedt haar geen contract aan, maar komt terug op z’n beslissing als hij haar ziet optreden in een jazzclub. Wanneer een plaatselijk krantje haar per ongeluk Cilla Black noemt, vindt Epstein dat wel grappig. Dus verandert hij de artiestennaam van Priscilla White in Cilla Black.

Nummer één

Epstein koppelt Cilla aan George Martin, de beroemde producer van The Beatles. Met hem neemt zij haar eerste singletje 'Love Of The Loved' op, een liedje dat speciaal voor haar is geschreven door John Lennon en Paul McCartney. Het liedje wordt een bescheiden hitje. Veel beter vergaat het Cilla’s tweede single. Met haar versie van 'Anyone Who Had A Heart', een compositie van Burt Bacharach & Hal David, scoort Cilla in 1964 haar eerste Britse nummer 1-hit. Daarmee overtreft Cilla’s versie die van Dionne Warwick, die slechts een 42ste plaats weet te behalen in de Britse hitlijsten.

Wereldhits

Het succes van 'Anyone Who Had A Heart' krijgt een vervolg met' You’re My World (Il Mio Mondo)'. Met dit uit het Italiaans vertaalde liedje scoort Cilla in de zomer van 1964 haar eerste grote wereldhit, als ook een tweede Britse nummer 1-hit. Samen met Dusty Springfield, Petula Clark, Sandie Shaw en Lulu behoort Cilla tot een nieuwe generatie van Britse (pop-) zangeressen die de wereld weet te veroveren. Met liedjes als 'It’s For You' – opnieuw een compositie van Lennon & McCartney -, 'I’ve Been Wrong Before', 'Love’s Just A Broken Heart', 'Don’t Answer Me' en covers van 'You’ve Lost That Lovin’ Feelin’' en 'Alfie' blijft Cilla aan de lopende band hits scoren. Cilla is ook de één van de eerste artiesten die met toestemming van The Beatles hun liedjes covert. Dat gaat zelfs zo ver dat Paul McCartney haar cover van 'The Long And Winding Road' roemt als ‘de beste versie ooit opgenomen, nog beter dan die van The Beatles zelf.’

Tv-carrière

In 1966 krijgt Cilla haar eerste eigen tv-show bij de BBC. Ook speelt zij rolletjes in de films Ferry Cross The Mersey (1965) en Work Is A Four-Letter Word (1968). Wanneer Brian Epstein in 1967 overlijdt, wordt Cilla’s echtgenoot Bobby Willis haar nieuwe manager. Een jaar later zendt de BBC de eerste aflevering uit van haar tv-show Cilla, waarin zij bekende zangers en zangeressen ontvangt en ook zelf liedjes zingt. Deze populaire tv-show loopt door tot 1976 en vormt voor Cilla de opstap naar een succesvolle carrière als televisiepresentatrice. In die hoedanigheid presenteert zij in de jaren zeventig de komische tv-series Cilla’s Comedy Six en Cilla’s World Of Comedy. Vanaf 1984 is Cilla de presentatrice van Surprise Surprise, de Britse versie van De Surprise Show. En jaar later wordt zij ook presentatrice van Blind Date, dat in Nederland bekend staat als Op Goed Geluk. Deze programma’s blijft zij presenteren tot respectievelijk 2001 en 2003. Cilla wordt zelfs de best betaalde televisiepresentatrice van Engeland en krijgt er in 1998 nog een show bij: The Moment Of Truth.

Grootmoeder

Ondertussen blijft Cilla ook platen maken, zij het met veel minder succes dan in de jaren zestig. In 1993 scoort zij met Heart And Soul, een duet met haar vriendin Dusty Springfield, voorlopig haar laatste hit in Engeland. In 1999 overlijdt Cilla’s echtgenoot en manager Bobby Willis op 57-jarige leeftijd aan longkanker. Sindsdien laat zij haar zaken behartigen door haar oudste zoon Robert, tevens de vader van haar twee kleinkinderen. In september 2009 viert Cilla Black haar 45-jarige artiestenjubileum. Speciaal voor die gelegenheid verschijnt de 2cd/dvd boxset The Definitive Collection (A Life In Music) en worden haar elpees uit de jaren zestig als digitale downloads uitgebracht. In 2010 speelt Cilla de rol van feeërieke grootmoeder in de traditionele Engelse theaterpantomime Cinderella. In 2011 heeft zij een gastrol in de Britse komische tv-serie Benidorm. “The nicest thing about coming of age is that I can do whatever I like,” aldus de inmiddels 68-jarige Cilla Black.