Artiest

Jimmy Cliff - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jimmy Cliff
Jamaicaanse reggae-zanger die in 1968 doorbreekt met de single ‘Wonderful World, Beautiful People’. Het is het begin van een succesvolle loopbaan. Naast muziek is Cliff ook actief als acteur. In Nederland doet hij het goed met ‘Wild World’ (1970), ‘Reggae Night’ (1983) en ‘Hakuna Matata’ (1995), een nummer uit de Disney-film The Lion King.

Reggaezanger Jimmy Cliff begint zijn lange loopbaan in de jaren zestig in geboorteland Jamaica. Aanvankelijk is hij vooral binnen de landsgrenzen populair, maar dat verandert wanneer hij wordt opgepikt door Island Records. Eind jaren zestig breekt hij vervolgens door met de single ‘Wonderful World, Beautiful People’. Ook ‘Wild World’ - een cover van Cat Stevens - wordt in 1970 een hit.

Pinkpop

Hij acteert in de film The Harder They Come - en tekent voor de soundtrack - , maar weet gedurende de jaren zeventig geen grote hits meer te scoren. In de jaren tachtig is het weer raak: met onder andere ‘Reggae Night’ bereikt hij de hoogste regionen van - onze - hitlijsten. Hij staat in 1984 op Pinkpop, acteert naast Robin Williams in de film Club Paradise en wint in 1986 een Grammy Award.

The Lion King

Ook in de jaren negentig doet Cliff het nog goed; Johnny Nash-cover ‘I Can See Clearly Now’ - uit de film Cool Runnings - bezorgt hem in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië weer eens een grote hit. In Nederland - en ver daarbuiten - weet hij met ‘Hakuna Matata’ (uit de film The Lion King) nog succes te boeken. Hits blijven daarna uit, maar Jimmy Cliff blijft platen maken en optreden.