Artiest

Donald Fagen - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Donald Fagen
Uit New Jersey afkomstige muzikant. Tijdens zijn studie ontmoet hij Walter Becker, waarmee hij de band Steely Dan opricht. Solo succes heeft hij met 'The Nightfly' en 'I.G.Y.'

R&B

Donald Fagen komt op 10 januari 1948 ter wereld in Ney Jersey, Amerika. Hij is zeven wanneer hij voor het eerst Chuck Berry op tv ziet. Vanaf dat moment gaat al zijn zakgeld op aan rhythm & blues singles. Een aantal jaren later, in de jaren '60 maakt hij kennis met jazz. Hij geeft zijn R&B platen weg en gaat helemaal voor de jazz.

Jazz

Jazz is op dat moment helemaal 'in' en Donald stort zich er helemaal op. Alles draait voor hem om jazz. Hij leert zichzelf op 11 jarige leeftijd spinet spelen. Tegen de tijd dat hij bijna klaar is met zijn middelbare school, heeft hij twee medestudenten gevonden die samen met hem een jazz trio vormen.

Walter Becker

In 1965 gaat hij naar de Universiteit, waar hij literatuur en muziek studeert. In zijn derde jaar ontmoet hij de franse gitarist Walter Becker. Ze werken samen aan nummers en uiteindelijk richten ze een eigen band op genaamd Steely Dan ('Rikki Don't Lose That Number'), waarmee ze in '73 en '74 door Amerika en Engeland toeren. In die tijd brengen ze ook twee albums uit, Can't Buy A Thrill en Countdown to Ecstasy. Na die twee albums nemen ze nog wel nieuwe op, maar toeren ze niet meer met Steely Dan.

Digitaal

Tijdens de jaren '80 gaan Becker en Donald grotendeels hun eigen weg. Donald in New York en Becker in Hawaii. Donald 's innovatieve album The Nightfly, is meteen al een klassieker. Het is ook een van de eerste digitaal opgenomen platen. Donald houdt zich verder bezig met verschillende projecten. Hij componeert nummers voor een aantal films en voor andere artiesten en co-produceert. Ook schrijft hij af en toe een column over filmmuziek. Het volgende decennium werkt hij samen met zijn toekomstige vrouw, Libby Titus. In 1992 is Becker ook weer terug in New York. Hij produceert dan Donalds solo album Kamakiriad.

Two Against Nature

Er komt een Steely Dan verzamel cd uit. In '96 komen ze met het plan om een nieuw Steely Dan album op te nemen, dat uiteindelijk in 2000 uitkomt onder de naam Two Against Nature. Een aantal maanden later wordt Steely Dan opgenomen in de Rock 'n Roll Hall of Fame. Het album Everything Must Go komt in 2003 uit. Donald Fagen brengt nog solo-materiaal uit, zoals het album Morph the Cat in 2006.

In 2012 verschijnt het album Sunken Condos.