Artiest

Caro Emerald - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Caro Emerald
Caro Emerald (Amsterdam, 1981) laat in 2010 voor het eerst landelijk van zich horen met haar debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor. Daarna gaat het hard met haar carrière, ook internationaal. Ze grijpt met haar sound terug naar een (modern) geluid uit de tijd van de modaine jazz uit de forties en fifties van de vorige eeuw.

'Back It Up'

Eigenlijk was het helemaal niet de bedoeling dat 'Back It Up' uit zou komen als single. En al helemaal niet met Caro Emerald als artiest. Maar het loopt wel vaker raar in 'de scene'. In 2007 wordt Caroline de Leeuw gebeld door twee producers. Zij hebben een liedje geschreven voor een Japanse act en vroegen of Caro de demo even kon komen inzingen. Het valt iedereen op dat het liedje erg goed past bij Caro's stem. Toch belandt 'Back It Up' op de plank bij de uitgever.

YouTube rules

Een jaar later krijgt Caro Emerald de kans om het liedje live te zingen op de Amsterdamse televisiezender AT5. Het slaat direct aan. Kijkers blijven maar bellen en mailen: wie is die zangeres met dat leuke liedje? YouTube wordt ingeschakeld en het balletje begint te rollen. 

3FM Serious Talent

Met 'Back It Up' wordt Caro Emerald 3FM Serious Talent, waarmee ze airplay op de zender scoort. Maar daar stopt het niet, want het nummer wordt ook 3FM Megahit en vaak gedraaid op alle zenders. Eigenlijk is ze met haar debuutsingle meteen doorgebroken.

Nieuwe liedjes

Ze gaat meteen maar door met het maken van nieuwe liedjes, geïnspireerd op films en muziek uit de jaren ’40 en ’50. Alleen de beats, melodieën en productie verraden dat het toch echt al 2009 is.

Debuutalbum

Eind 2009 zijn de tracks uitgegroeid tot een compleet studioalbum: Deleted Scenes From The Cutting Room Floor. Eind januari 2010 komt dit album uit en het staat vol met wat ze op haar eigen site "toegankelijke muziek", "ballroom jazz", "filmische tangos", "groovy jazz"' en "aanstekelijke mambos" noemt. Als funky voorproefje op haar debuutalbum brengt ze in december 2009 alvast de single 'Night Like This' uit. 

Festivals 2010

2010 wordt het jaar van Caro Emerald. Haar clubtour dat jaar is bijna elke avond uitverkocht en ze staat op Concert At Sea, Pinkpop en heel veel kleinere festivals. En, zeker ook niet onbelangrijk, Caro sleept twee 3FM Awards in de wacht: de 3FM Serious Talent Award en de Schaal van Rigter. Na lang gewacht te hebben wordt 'That Man' in mei 2010 uitgebracht als derde single.

Europa

Caro Emerald scoort niet alleen in Nederland hit na hit. Ook in meerdere Europese landen haalt ze de radio. Zo tourt ze eind 2010 onder andere in Italië, Groot-Brittannië en Polen. 

'Stuck' en 'Riviera Life'

Van Caro's debuutalbum Deleted Scenes From The Cutting Room Floor komen eind 2010 en begin 2011 nog twee singles uit 'Stuck' en 'Riviera Life'. Op Noorderslag 2011 krijgt Caro Emerald de Popprijs toegekend.

Stemproblemen

In januari 2011 wordt bekend gemaakt dat Caro stemproblemen heeft. Ze heeft een poliep op haar stemband en moet onder het mes. Gelukkig staat Caro in juni weer op het podium. En in 2012 doet de zangeres een tour door Engeland.

The Shocking Miss Emerald

In de lente van 2013 komt dan eindelijk het tweede studioalbum van Caro Emerald uit, getiteld The Shocking Miss Emerald. Als voorloper verschijnt in februari de single 'Tangled Up'. In het nummer is een gastrol weggelegd voor bandoneonist Carel Kraayenhof. De levendige Europese kunst-, entertainment- en modescène uit de jaren '1920-1960 voeren de boventoon op het album nieuwe album.

Zwanger

Een paar maanden na het uitkomen van The Shocking Miss Emerald wordt bekend dat Caro zwanger is. Hierdoor wordt haar Engelse tour uitgesteld tot oktober 2014, een jaar na haar zwangerschap. 

Radio 2 Mijlpaal

Datzelfde jaar mag Caro ook de Radio 2 Mijlpaal in ontvangst nemen. Dit voor haar gehele oeuvre en bijdrage aan de Nederlandse popmuziek.