Artiest

Genesis - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Genesis
Britse band die met name in de jaren tachtig en begin jaren negentig een aantal grote hits scoort met onder andere 'Mama', 'Land Of Confusion', 'No Son Of Mine' en 'Jesus He Knows Me'. Het nummer 'I Can't Dance' staat in het voorjaar van 1992 op nummer 1 in Nederland. Genesis treedt in de zomer van 2007 op in de Amsterdam Arena.

Genesis wordt in 1967 opgericht door tieners Peter Gabriel, Mike Rutherford, Tony Banks en Anthony Phillips. De vier zitten allen op de Engelse kostschool Charterhouse, en zijn leden van de schoolbandjes Anon en Garden Wall.

Phil Collins

Na de albums From Genesis To Revelations en Tresspass stapt Anthony Philips wegens podiumangst uit de band. Gitarist Steve Hackett en Phil Collins wordt aangetrokken als vervangers. De huidige bezetting van Genesis, anno 2007, bestaat uit Phil Collins, Mike Rutherford en Tony Banks.

Vertrek Gabriel

Met Selling England By The Pound uit 1973 is Genesis voor het eerst succesvol. Het album brengt de groep haar eerste Engelse hitsingle, het Beatle-eske 'I Know What I Like' (in your wardrobe). Strubbelingen tussen Peter Gabriel en de rest van de groep tijdens de opname van het conceptalbum The Lamb Lies Down On Broadway, uit 1974, leiden uiteindelijk tot het vertrek van Gabriel, in 1975.

Zanger

Omdat de zoektocht naar een nieuwe zanger niets oplevert, besluit drummer Phil Collins op het album A Trick Of The Tail uit 1976 de zangpartijen voor zijn rekening te nemen. Dit blijkt succesvol te zijn. Als twee jaar later, in 1978, het album ...And Then There Were Three... uitkomt (ook gitarist Steve Hackett heeft de groep verlaten) scoort Genesis voor het eerst een grote hit. 'Follow You Follow Me' bereikt wereldwijd de hitlijsten. 

Duke

Genesis brengt in 1980 het album Duke uit. Met de single 'Misunderstanding' bereikt de groep voor het eerst de top 10 in Amerika. Als Phil Collins een jaar later zijn eerste solo-album Face Value uitbrengt, vragen velen zich af of Genesis nog toekomst heeft. Phil's soloplaat wordt namelijk zeer goed ontvangen.

Hits

Genesis gaat echter verder en brengt achtereenvolgens de albums Abacab (1981), Genesis (1983) en Invisible Touch (1986) uit. De groep scoort hits met 'Mama', 'Land Of Confusion' en 'Jesus He Knows Me'.

We Can't Dance

Vervolgens brengt Genesis pas 1991 weer een album uit. Van dat album, We Can't Dance, is de single 'I Can't Dance' afkomstig. Het betekent de eerste nummer 1-hit van Genesis in Nederland. Tijdens de wereldtournee die na het album volgt, besluit Phil Collins dat hij het genoeg vindt en hij stapt uit de band.

Vervanger

Voormalig Stiltskin-zanger Ray Wilson wordt als vervanger van Phil Collins opgeroepen. Samen met de twee overgebleven leden Tony Banks en Mike Rutherford wordt in 1997 het album Calling All Stations uitgebracht. De plaat is echter niet erg succesvol.

Verzamelaars

Genesis brengt in 2003 het album Turn It On Again - The Hits uit. Een jaar later verschijnt nog het album The Platinum Collection.

Tour

Het blijft echter niet bij Best-Of albums. Genesis besluit eind 2006 om weer op tournee te gaan. In de zomer van 2007, om precies te zijn op zondag 1 juli, is de Amsterdam Arena het toneel van de 'Turn It on Again'-tour. Peter Gabriel is overigens niet aanwezig bij het concert. Wel treedt hij op 29 juni 2007 solo op in het Amsterdamse Westerpark.