Artiest

Gilbert Bécaud - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gilbert Bécaud
Gilbert Bécaud wordt wel de ongekroonde koning van het Franse chanson genoemd. En terecht want nog dagelijks worden zijn hits meegezongen, of ze nu gaan over de knappe Russische gids Nathalie of het liefdevolle 'L’Important C’est La Rose'. En wie zich Bécaud’s beroemde lied 'Et Maintenant' niet herinnert, herkent zeker de Engelse vertaling 'What Now My Love?' uitgevoerd door onder anderen Frank Sinatra, Elvis Presley en Shirley Bassey. Samen met 'Je T’Appartiens' – dat vertaald in 'Let It Be Me'

Edith Piaf

Gilbert Bécaud wordt op 24 oktober 1927 in Toulon geboren als François Gilbert Léopold Silly. Hij is de zoon van een hoteleigenaar maar kiest voor een carrière in de muziek. Samen met zijn jeugdvriend Maurice Vidalin schrijft hij zijn eerste liedjes. Wanneer François twintig jaar is, wordt hij de vaste pianist van de dan zeer bekende Franse zanger Jacques Pills. Met Pills schrijft hij voor Edith Piaf de hit 'Je T’ai Dans La Peau'. Piaf herkent het talent van de jonge François en helpt hem met de ontwikkeling van een eigen solocarrière. Naar verluidt zijn ze zelfs enige tijd geliefden. Op haar advies neemt François de artiestennaam Gilbert Bécaud aan, waarna de weg naar roem en succes open ligt.

Monsieur 100.000 Volt

In 1953 scoort Bécaud met Quand Tu Danses zijn eerste grote hit in Frankrijk. Dit succes wordt gevolgd door hits als 'La Corrida' (1956), 'Le Jour Où La Pluie Viendra' (1957) , 'C'est Merveilleux l'Amour' (1958) en 'Je T’Appartiens' (1960), dat naast de Engelse versie van de Everly Brothers ook wordt uitgevoerd door artiesten als Bob Dylan, Nina Simone, Cher, Elvis Presley en James Brown. Bécaud’s dynamische liveshows bezorgen hem de bijnaam Monsieur 100.000 Volt. Ook speelt hij hoofdrollen in diverse films, waaronder Le Pays D’où Je Viens met Françoise Arnoul en Casino De Paris met Catarina Valente.

l’Olympia

Het internationale succes van 'Je T’Appartiens' wordt gevolgd door dat van wereldhits als 'Et Maintenant/What Now My Love' (1961), het samen met Charles Aznavour geschreven 'Je T’Attends' (1963), het opzwepende 'Nathalie' (1964) en het prachtige 'L’Important C’est La Rose' (1967). Ondertussen schrijft Bécaud de opera L’Opéra D’Aran en toert hij uitgebreid door Europa, Azië, het Midden Oosten en Noord en Zuid Amerika. In Frankrijk treedt hij meer dan honderd keer op in het beroemde Parijse theater l’Olympia.

Neil Diamond

In 1973 houdt een oververmoeide Bécaud ruim een jaar rust om sterk terug te komen met het ook in Nederland en Engeland zeer succesvolle' A Little Love And Understanding' (1975). In 1978 schrijft hij met Neil Diamond het nummer 'C’est En Septembre/September Morn', dat zowel in zijn eigen uitvoering als die van Diamond een hit wordt. In 1980 componeert hij voor Neil Diamond’s film The Jazz Singer een aantal liedjes, waaronder de hit 'Love On The Rocks'. In 1986 gaat Bécaud’s musical Madame Roza in première in Londen.

Ziekte

Zijn grote liefde voor drank, sigaretten en vrouwen behoudt Bécaud tot aan zijn dood. Hij trouwt tweemaal, krijgt vijf kinderen en adopteert met zijn tweede vrouw een dochter uit Laos. Wanneer halverwege de jaren negentig kanker bij hem wordt geconstateerd, vervolgt Bécaud onvermoeibaar zijn hectische leven. Ondanks zijn steeds slechter wordende gezondheid blijft hij veelvuldig optreden en liedjes opnemen, zoals die voor het album Le Cap dat pas na zijn dood door zijn zoon Gaya wordt uitgebracht.

Herinnering

Op 18 december 2001 overlijdt Gilbert Bécaud op 74-jarige leeftijd op zijn woonboot in Parijs. Zijn fans herinneren hem als een charismatisch chansonnier die, met een glas Chivas Regal in de ene hand en een brandende Gitane in de andere, z’n publiek trakteert op een avondje authentiek Frans temperament en levenskunst.