Artiest

Herman Brood (& His Wild Romance) - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Herman Brood (& His Wild Romance)
Nederlandse popster die het motto ‘sex, drugs en rock 'n roll’ heeft gehanteerd. Herman Brood speelt een tijdje als pianist bij Cuby & The Blizzards, maar breekt in 1978 door. Met zijn Wild Romance scoort hij tien Top 40-hits. Met Hennie Vrienten (ex-Doe Maar) scoort hij begin 1984 een Top 10-hit met 'Als Je Wint'. Behalve muzikant is Brood ook geliefd als illustrator en schilder.

Jeugd

Herman Brood is geboren (5 november 1946) en getogen in Zwolle. Hij is absoluut geen uitblinker op school; Brood zit veel liever in het fabriekje van zijn vader op een piano te pielen.

The Moan

Op de Kunstacademie, waar hij in 1964 heengaat, voelt Brood zich meer thuis. Hij richt daar het bandje The Moan op. De groep verzorgt een hoop optredens voor Amerikaanse militairen in West-Duitsland. Drie jaar later voegt hij zich bij de band Cuby and the Blizzards.

Drugs

Al ten tijde van The Moan slikt Brood wel eens een pilletje, maar zijn drugsgebruik wordt steeds excessiever. Als de platenmaatschappij daar lucht van krijgt, wordt hij uit Cuby and the Blizzards getrapt. De periode die daarop volgt, staat vooral in het teken van drugs, inbraak en porno.

Reünie

Het VARA-programma Nederpopzien zendt een reünie van Cuby and the Blizzards uit, en Brood is present. Vanaf dat moment raakt Brood weer betrokken bij allerlei muzikale projecten. Even speelt hij mee in de band Vitesse, maar na het debuutalbum in 1975 pakt hij alweer zijn biezen.

Manager

Als café-eigenaar Koos van Dijk op een dag de helpende hand toesteekt als Brood zijn injectienaald aan het zoeken is, groeit er een band tussen de twee. Van Dijk wordt Broods manager en onder zijn hoede wordt de band Herman Brood & His Wild Romance opgericht.

Succes

Het debuutalbum Street (1977) wordt goed ontvangen. 'Saturday Night', een single van het tweede album Shpritz (1978) wordt een grote hit. Het succes ontaardt in filmprojecten en een Amerikaanse tournee.

Breakup

De Amerikaanse tournee wordt geen succes en het nieuwe album Go Nutz (1980) wordt met de grond gelijkgemaakt. Reden genoeg voor Herman Brood & His Wild Romance om ermee op te houden. Brood treedt in 1985 in het huwelijk met Xandra Janssen en samen krijgen ze twee kinderen en een aangenomen dochter.

Schilderen

Nu zijn muzikale carrière op een laag pitje staat, stort Herman Brood zich op het acteren. In het schilderen heeft hij bovendien een nieuwe passie gevonden. Hij werkt op groot formaat en gebruikt felle kleuren. Handelsmerk is zijn signatuur 'Brood', meestal in zwarte letters.

Harddrugsgebruiker

Hoewel zijn platen nog amper verkopen, blijft Brood een bekende persoonlijkheid. Hij is de beroemdste harddrugsgebruiker van Nederland en geniet met volle teugen van de aandacht die hij krijgt. De 'knuffeljunk' haalt vaak het nieuws door zijn ongezouten uitspraken over seks en drugs.

Zelfmoord

Hoewel hij gezien wordt als een medisch wonder, krijgt het drugsgebruik toch langzaam vat op de gezondheid van Brood. Hij blijft magere Hein echter een stapje voor en springt in 2001 van het Hilton Hotel.Met de zelfmoord neemt Brood op typerende wijze afscheid van het aardse: verrassend en shockerend. Zijn schilderijen en muziek worden goud waard.

Meer over Herman Brood (& His Wild Romance)