Artiest

George Baker Selection - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. George Baker Selection
"Una paloma blanca, I'm just a bird in the sky": Een refrein dat Baker ontelbaar vaak heeft gezongen. Zelf zegt hij er het volgende over: ''Ik weet nog goed waar en wanneer ik Paloma Blanca schreef. Dat was op een koude namiddag in de serre van m'n huis. Ik had net een blokfluit gekocht en zat er een beetje op te spelen. Opeens kwam dat riedeltje er uitrollen."

Idool

De wieg van de als Hans Bouwens geboren George Baker staat in Hoorn. Daar komt hij op 8 december 1944 ter wereld. Hij is de zoon van een Nederlandse moeder en Italiaanse vader, die als krijgsgevangen soldaat tijdens een vluchtpoging wordt neergeschoten door de Duitse bezetter. Hans moet dan nog geboren worden. Hij wordt grotendeels opgevoed door zijn grootouders. Als tiener zingt Hans mee met alle hits uit de Top 40. Stiekem droomt hij er van net zo beroemd te worden als zijn grote idool Elvis Presley.

Lopende band

In 1967 richt Hans zijn eerste beatgroep op, de Soul Invention. Met deze groep speelt hij de soulhits na van onder anderen Otis Redding, Arthur Conley en Sam & Dave. Twee jaar later wordt de naam gewijzigd in de George Baker Selection. Hans noemt zich George Baker naar de hoofdpersoon uit een detectiveromannetje. In het najaar van 1969 neemt de George Baker Selection haar eerste single 'Little Green Bag' op. Tot ieders verbazing wordt 'Little Green Bag' meteen een wereldhit. In Amerika behaalt de single zelfs een 21ste plaats. "Ik wist niet wat me overkwam. Ik stond nog achter de lopende band in een limonadefabriek. Opeens hoor ik 'Little Green Bag' op de radio. Ik dacht dat ik helemaal gék werd!"

Goud

Begin 1970 komt een tweede single uit, 'Dear Ann'. Ook deze single wordt een grote hit in binnen- en buitenland. Dat is voor George Baker de reden om de limonadefabriek vaarwel te zeggen en zich volledig te richten op een carrière als beroepsmuzikant. In hoog tempo wordt de éne na de andere hit afgeleverd, waaronder 'Midnight', 'Over And Over', 'Mama Oh Mama', 'Holy Day' en 'Baby Blue'. Het zijn allemaal hits die worden gekenmerkt door een pakkend ritme en dito meezinggehalte. Ondertussen schrijft George Baker ook hits voor BZN, The Shoes, Andy Star en Next One. In 1974 treedt zangeres Lida Bond toe tot de George Baker Selection. De vocale combinatie van Bond & Baker blijkt van goud te zijn.

Paloma Blanca

In de winter van 1975 schrijft George Baker de hit die hem wereldberoemd maakt: 'Paloma Blanca'. "In eerste instantie was Paloma Blanca een instrumentaal nummertje. Het was bedoeld als afsluiter voor een nieuw album dat werd opgenomen met een groot orkest. Die orkestleden waren helemaal gek op 'Paloma Blanca'. Ze vonden dat ik er een tekst bij moest maken. Nou, dat heb ik toen gedaan." 'Paloma Blanca' wordt de grootste hit uit de carrière van George Baker. De single staat wekenlang op de eerste plaats in Nederland en Duitsland. Ook in Engeland, Amerika en tientallen andere landen behaalt 'Paloma Blanca' topnoteringen. Wereldwijd worden van 'Paloma Blanca' meer dan zeven miljoen exemplaren verkocht. Daarmee behoort het nummer tot de best verkochte singles die ooit door een Nederlandse artiest of groep zijn uitgebracht.

Kite Runner

Na het wereldwijde succes van 'Paloma Blanca' blijft de George Baker hits scoren mét en zonder zijn George Baker Selection. Daaronder bevinden zich successen als 'All My Love', 'The Wind' en 'Santa Lucia By Night'. Ook in het buitenland blijft George Baker succesvol. Zo gebruikt filmmaker Quentin Tarantino in 1992 het liedje 'Little Green Bag' in z'n cultfilm Reservoir Dogs. Als gevolg daarvan wordt de single opnieuw een hit. Hetzelfde gebeurt met 'Paloma Blanca' dat dankzij de Nederlandse speelfilm Vet Hard in 2005 opnieuw een hit wordt. Drie jaar later wordt 'Paloma Blanca' opnieuw in een film gebruikt; ditmaal in de verfilming van het beroemde boek Kite Runner (De Vliegeraar) van de Afghaanse schrijver Khaled Hosseini.

Jubileum

In 2008 viert George Baker zijn veertigjarige artiestenjubileum. Dat doet hij met de theatershow 40 Years Greatest Hits: George Baker Live. De registratie van deze theatershow wordt in november op dvd uitgebracht. Ook schrijft hij een liedje voor het nieuwe album van de Drentse volkszanger Jannes. Tijdens de viering van 50 Jaar Nederpop steelt George Baker de show met spetterende uitvoeringen van zijn twee grootste hits.